Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Jak se ničí kariéra

Christopher Hitchens (1949) je spisovatel a filozof.

Autor fotografie: Isifa Image Services • Autor: Respekt
Autor fotografie: Isifa Image Services • Autor: Respekt

Christopher Hitchens(1949) je spisovatel a filozof. Pochází z Velké Británie, žije ale ve Spojených státech. Je komentátorem Vanity Fair a Slate Magazine. Jeho nejslavnější kniha je The Trial of Henry Kissinger, v níž tvrdě kritizuje Kissingerovu politickou minulost. Jeho nejnovější kniha se jmenuje Thomas Jefferson: Autor Ameriky.

Je jasné, že kampaň za zničení či diskreditaci Paula Wolfowitze jako prezidenta Světové banky měla v plachtách tak dobrý mediální vítr, že musela mít úspěch. Váhám však použít spojení slov „dobrý vítr“ jako označení všech těch podrazů.

Rožeň už je dobře naostřen: Wolfowitzův „konflikt zájmů“ v případě jeho přítelkyně a bývalé zaměstnankyně Světové banky je sice spíš zdánlivý než reálný a nemá nic společného s korupcí či zneužíváním postavení, ale jeho častá prezentace v médiích ho dělá reálným. Paul Wolfowitz kvůli němu ztratil důvěru podřízených, a tedy způsobilost vykonávat svou funkci. Zatvařte se dostatečně zděšeně!

Jak to začalo? Dovolte mi citovat z prohlášení paní Shahy Ali Riza pro „ad hoc výbor“ představenstva Světové banky – to prohlášení by měli lidé víc znát. Shaha Ali Riza v něm zveřejňuje následující argumenty v citovaném pořadí, a pokud vím, nikdo je zatím nezpochybnil:

„Moje profesionální postavení v bance předchází jmenování nového prezidenta. V bance jsem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].