Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vládní „člověče, nezlob se“

Odvážná bojovka Topolánkova kabinetu „buď radikální reformy, nebo padneme“ se během pár dní změnila v neškodné „člověče, nezlob se“.

Odvážná bojovka Topolánkova kabinetu „buď radikální reformy, nebo padneme“ se během pár dní změnila v neškodné „člověče, nezlob se“. Premiér totiž minulý týden slíbil poslancům, že budou moci rozebrat reformu na kousky a vláda odvolala, že s hlasováním o ekonomických změnách spojí i otázku svého dalšího pokračování. Tyto manévry mají jediný důvod: ministři se zalekli hrozby, že někteří koaliční poslanci reformu potopí, a to bude znamenat konec jejich slibně našlápnutých kariér.

Nikoho neurazit

V případě balíku zákonů Topolánkovy vlády se experti, novináři ani politici nikdy nedokázali shodnout, zda je řeč o skutečné „reformě“. Mohli jsme se ale spolehnout na to, že alespoň ministři tak svému plánu vytrvale říkali. Po minulé středě už to neplatí. Když ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi na tiskovce přišlo na jazyk slovo reforma, ani jej nedořekl a bleskově se „přepnul“ na „balík stabilizačních opatření“. A Mirek Topolánek, když dostal otázku, kam se poděla chuť následovat reformy Dzurindovy vlády, kroutil hlavou. „My jsme ve zcela jiné situaci, než bylo Slovensko,“ řekl Topolánek. „Máme šestiprocentní růst, nezaměstnanost klesá, ekonomika je v dobré kondici. Těmito kroky, touto nultou fází, se snažíme stabilizovat veřejné finance. Skutečné reformy teprve přijdou.“

Ale proč ta změna? Co se stalo? „Vláda slovník nezměnila – vždy hovořila o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].