Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Otázka života a smrti

Vyšetření čtyřměsíčního plodu prokázalo anencefalus – vzácnou, neléčitelnou vadu.

Vyšetření čtyřměsíčního plodu prokázalo anencefalus – vzácnou, neléčitelnou vadu. Dítě by se narodilo bez části lebky a chyběla by mu i větší část mozku. Přežilo by pouze několik dní. Jeho matka, sedmnáctiletá svobodná dívka, známá jako slečna D., chtěla potrat. V jejím rodném Irsku je však potrat zakázán s výjimkou případů, kdy je ohrožen život matky. Zdravotnické úřady ji nenechaly za účelem ukončení těhotenství vycestovat ze země. Dne 9. května rozhodl irský Vrchní soud, že má být slečně D. povoleno odjet to Velké Británie, kde podstoupí interrupci. Podle jeho názoru nemá právo nenarozeného dítěte na život, které je zakotveno v irské ústavě, přednost před právem slečny D. na cestování.

Papež exkomunikuje

Ve stejný den papež Benedikt, který zahájil svou první návštěvu Latinské Ameriky, znovu zdůraznil hluboký odpor Vatikánu vůči potratům. Politikové ve městě Mexiko, kteří nedávno odhlasovali legalizaci interrupcí, se podle jeho slov sami exkomunikovali z církve. Nejedná se o „něco, co lze svévolně měnit“, nýbrž o součást dávno zavedeného kanonického práva.

Zcela opačnou pozici v diskusích o potratech zaujímá Čína, kde jsou interrupce kontroverzní nikoli proto, že jsou zakázané, ale proto, že jsou povinné – pro matky, jejichž těhotenství porušuje přísná pravidla omezující velikost rodiny. Tento týden se rozšířila zpráva o otci, kterému byla uložena pokuta ve výši 600 tisíc jüanů (78 tisíc amerických dolarů) za to, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].