Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Dokdy sázet na Mušarafa

Dva dny poté, co Mirek Topolánek odjel z Pákistánu, tam opět vypukly nepokoje. Historicky první návštěva českého premiéra s nimi samozřejmě nemá nic společného, ale jeden bod z Topolánkovy agendy oživit mohly: do jakého státu prodáváme radiolokátory Věra?

Fotografie: Policie proti islamistům i odpůrcům prezidenta. (Karáčí, 13. květen) - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Policie proti islamistům i odpůrcům prezidenta. (Karáčí, 13. květen) - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Dva dny poté, co Mirek Topolánek odjel z Pákistánu, tam opět vypukly nepokoje. Historicky první návštěva českého premiéra s nimi samozřejmě nemá nic společného, ale jeden bod z Topolánkovy agendy oživit mohly: do jakého státu prodáváme radiolokátory Věra? Plány vyvézt tuto citlivou technologii do Číny zhatil odpor spojenců, zejména USA. Proti exportu do Pákistánu spojenci nic nemají, ale za pozornost ta země stojí.

Ne že by Islámábád patřil mezi „lotrovské režimy“, ale tamní vývoj je pozorně sledován. Tvrdé pouliční boje mezi stoupenci vlády a opozice, ještě tvrdší zásah policie, pak generální stávka ve velkých městech, pár dnů nato sebevražedný atentát v Péšávaru a 25 mrtvých. Ve zprávách z Iráku by takové dění zapadlo, jenže Pákistán patří k hlavním spojencům Západu v boji s terorismem.

Pákistán s Tureckem dnes představují dvě pozoruhodné zkumavky politického vývoje. V případě Turecka víme, oč běží. Na jednom břehu politické strany ukotvené v místní tradici islámu chtějí podíl na moci, který by odpovídal jejich politické síle. Tomu se snaží bránit strážci „sekulárního fundamentalismu“ a Evropa to vše sleduje jako pozorovatel. V případě Pákistánu to není tak černobíle přehledné ani „sportovně“ neutrální. Už proto, že rivalita mezi Tureckem a Řeckem, navíc mírněná členstvím v NATO, je slaboučkým odvarem rivality mezi jaderným Pákistánem a jadernou Indií.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].