Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Tak trochu divný podnik

Představte si velkou společnost, která podniká v nespočetně odvětvích, v některých má dokonce monopol, vlastní ji třeba několik milionů drobných akcionářů, žádný z nich nemá majoritu.

HAISMAN.BLOG.RESPEKT.CZ

Představte si velkou společnost, která podniká v nespočetně odvětvích, v některých má dokonce monopol, vlastní ji třeba několik milionů drobných akcionářů, žádný z nich nemá majoritu. A představte si, že pravidla volby dozorčí rady a představenstva neurčuje valná hromada, ale tyto dva samotné orgány. Říkáte si, to je ale divná společnost! Jak takhle může fungovat? Moc se nedivte, právě v jedné z nich žijete. V drtivé většině států na světě určují vlastní způsob volby poslanci, a nikoliv občané.

Je mi jasné, že paralela mezi státem a podnikem trochu pokulhává, nicméně podstatný princip zůstává. Suverénem (alias akcionářem) je lid. Je jasné, že z lidu nevzejde iniciativa nového volebního zákona, ta vždy vzniká v parlamentu, nicméně poslední slovo by vždy měl mít suverén. Tak by to přece odpovídalo odstavci 1, článku 2 ústavy: „Lid je zdrojem veškeré státní moci…“

Bohužel hned druhá část jmenovaného odstavce tomuto přístupu „dává trochu na frak“: „…vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní“. Stejně tak odstavec 2 uvedeného článku: „Ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo.“ Takže přestože hlavním tělesem podniku je valná hromada, způsob kdy a jak o něčem bude rozhodovat, stanovuje představenstvo nebo dozorčí rada.

Dohromady se tady tak trochu &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].