Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Novinky

Nové knižní tituly.

František Skála: Skutečný příběh Cílka a Lídy, Arbor Vitae, 112 stran

Krátce po útlé knížce Jak Cílek Lídu našel přichází její autor, jednapadesátiletý František Skála, s velkolepějším pokračováním: Cílek se v delším a také nebezpečnějším příběhu potká s bodlavými zlopoury, účastní se bláznivé autohoničky a s Homérem se vyčurá do sněhu. Komiks opět vznikl nafocením titěrných postaviček z mechu a kapradí v přírodě, celkem se Skálovi do knihy vešlo 322 snímků. „Ten projekt jsem nosil v hlavě zhruba 20 let a byl jsem přesvědčen o jeho originalitě. Nic podobného jsem dosud neviděl a nyní již také vím proč. Náročná technologie fotografování loutek v přírodě se podobala výrobě animovaného filmu zbaveného pohodlí studia se všemi technickými vymoženostmi. Blížila se spíše výrobě hraného filmu s tím, že práci celého štábu jsem si zajišťoval sám,“ uvádí k tomu v doprovodném textu autor. Originály fotografií jsou do 27. května k vidění v komunikačním prostoru Školská 28 v Praze.

Daniel Pešta: Sweet Home, Argo, 160 stran

Osmačtyřicetiletý výtvarník patří k nejhůře čitelným postavám naší scény: jeho obrazy a především objekty lze rozklíčovat jako jakousi zprávu o do hloubky zasunutých traumatech, takže člověk zůstává před těmi postavami se zkrvavenými fáči a starými pokreslenými fotkami stát celý nesvůj. Stejný pocit zájemce získá i z pouhého listování jeho reprezentativní monografií.

Dušan Zbavitel: O copatých mniších, šibalech a nevěrných manželkách, Knižní klub, 216 stran

Pro dvaaosmdesátiletého indologa (před třemi lety dostal za své překladatelské dílo státní cenu) jsou indické lidové mýty, bajky, pohádky a legendy nevyčerpatelnou studnicí moudrosti i potěšení. Tentokrát z ní načerpal vědro plné šibalského humoru, v němž hrají hlavní roli záletníci a chamtivci, ale i poctivci a dobrodějové.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].