Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Co zavinilo jedno video

Ten živý řetěz netvořili žádní teenageři s dredy, ale vesměs usedle vyhlížející občané kolem čtyřicítky. Zrovna teď na začátku května se tihle lidé nečekaně po tři dny stavěli do cesty bagrům a buldozerům jedoucím budovat základy pro karlovarskou hokejovou halu. Občané, kteří tam zatarasili cestu stavebním strojům, chtějí upozornit na větší průšvih: neschopnost zdejší politické reprezentace debatovat s lidmi a naopak její velkou schopnost plýtvat veřejnými penězi.

Fotografie: Nechceme jen tak čekat. (Pánové Homolka, Fujdiar, Splinar) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Nechceme jen tak čekat. (Pánové Homolka, Fujdiar, Splinar) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Ten živý řetěz netvořili žádní teenageři s dredy, ale vesměs usedle vyhlížející občané kolem čtyřicítky. Zrovna teď na začátku května se tihle lidé nečekaně po tři dny stavěli do cesty bagrům a buldozerům jedoucím budovat základy pro karlovarskou hokejovou halu. Blokády v Česku nabírají na popularitě: připoutat se řetězem na protest proti vzhledu plánované Národní knihovny chce už i prezident republiky. V Karlových Varech ale nejde o estetický problém. Občané, kteří tam zatarasili cestu stavebním strojům, chtějí upozornit na větší průšvih: neschopnost zdejší politické reprezentace debatovat s lidmi a naopak její velkou schopnost plýtvat veřejnými penězi.

Miliarda k ledu

Jednoho krásného a docela nedávného dne už toho na Otmara Homolku bylo moc. Vládcové radnice jeho rodných Karlových Varů mu sice pili krev už dlouho, zatím ale nad jejich kšefty maximálně brblal s kamarády u piva. To video však bylo něco jiného než dřívější naštvaná šeptanda o údajných machinacích při prodeji golfového areálu či lukrativních domů spřízněným podnikatelům hluboko pod cenou. Díky dvouminutovému internetovému snímku z radničního losování, z něhož vzešel vítěz zakázky na městskou hokejovou halu, ale najednou mohl ty praktiky vidět každý. A zájem byl: tisíce diváků posunuly záběry muže, který nekonečně dlouho šátrá v losovacím hrnci a hledá „ten správný“ lístek, mezi nejzábavnější klipy videoportálu YouTube. Ale stavebního inženýra Homolku ta „férová soutěž“, v níž miliardový kšeft vyhrálo konsorcium v čele se známou – a politickou korupcí proslulou – firmou Syner, vůbec nepobavilo. Naopak, rozhodl se něco už konečně dělat. A to bez ohledu na fakt, že případ už několik týdnů řeší protikorupční policie. „Výsledky její práce jsou nejisté,“ vysvětluje svoje angažmá Homolka, „a já už nechci jen tak čekat.“

Na webu zveřejnil petici vyzývající k pozastavení stavby. „Myslel jsem si, že Karlovaráci jsou už letargičtí a že podepíše stovka lidí. Dnes po dvou měsících máme víc než tři a půl tisíce podpisů.“ Petiční výbor vedený Otmarem Homolkou se v dubnu vydal za primátorkou Veronikou Vlkovou (ODS) a za koaličními zastupiteli z její strany, ČSSD a Strany zelených. Žádali přehodnocení stavby, která podle nich bude značně ztrátová (na zápasy místních hokejistů chodí v průměru tři tisíce diváků – což je jedna z nejmenších návštěvností tuzemské ligy). „Místo debaty nám dali přednášku o zastupitelské demokracii. Že když jsme si je zvolili, nemáme do toho co mluvit, ale při příštích volbách to můžeme třeba změnit,“ říká Homolka.

Aby poznali karlovarské pojetí zastupitelské demokracie v praxi, navštívili Otmar Homolka a jeho kolegové jednání zastupitelstva, které v půli dubna rozhodovalo o prodeji domů v Lázeňské ulici. Pokoušeli se tam svým voleným zástupcům vysvětlit, že tři domy u kolonády, které mají podle tržních cen ve Varech hodnotu asi čtyři sta milionů korun, není úplně ekonomické prodat za třetinovou cenu. Navíc lidem spojeným s radnicí – například předsedovi místní ODS Antonínu Vlkovi (není příbuzný primátorky). „Vůbec neposlouchali, co říkáme, a ten prodej schválili. Byla to hrozná zkušenost,“ říká další člen petičního výboru, elektrikář Jaroslav Fujdiar.

Po tomto zážitku se petičníci rozhodli v dialogu s radnicí přitvrdit. Tři dny za sebou bránili vždy na jednu hodinu strojům ve vjezdu na staveniště haly. Strategie je jasná: chtějí tak k problému přitáhnout pozornost veřejnosti, získat podporu dalších občanů a v důsledku přinutit politiky, aby „začali mít strach dělat jen to, co se jim zlíbí“. Aktivisté uvažují o vypsání referenda k budoucnosti stavby, k čemuž by mělo stačit 4200 podpisů (10 procent registrovaných voličů). A protože losování bylo podle nich zmanipulované, chtějí se obrátit na soud, aby to uznal a vydal předběžně pokyn k zastavení stavby.

Kdo je nebezpečný

Primátorka a její náměstci mají při naší návštěvě Karlových Varů podle svých sekretářek celý den důležitá jednání. K dispozici je pouze koaliční zastupitel ze Strany zelených Pavel Žlebek, prošedivělý padesátník v khaki vestě a cigaretou v ruce. Ten byl při dubnovém hlasování na zastupitelstvu pro dostavění haly, i když loni ještě s několika opozičníky hlasoval proti a video z losování v něm „vyvolalo značné pochybnosti“. „Ať to přezkoumá policie. Já můžu říct jen to, že jsme prostě byli přehlasováni a já teď nechci dělat obstrukce. Hala bude každopádně přínosem pro město, přiláká sportovní a kongresovou turistiku.“

Primátorka Vlková později do telefonu prohlašuje, že „protest je demokratické právo“, ale výběrové řízení i losování považuje za regulérní. Skutečnost, že karlovarská hala stojí bezmála o půl miliardy víc než její o něco menší dvojče v Liberci (rovněž z dílny Syneru), vysvětluje politička tím, že ve Varech bude ještě třeba „dobudovat dopravní infrastrukturu“. To ano, ale příjezdová silnice ani parkoviště nejsou započítané do ceny projektu, tak proč s nimi argumentovat? „Investice má na starosti můj náměstek Keřka, na podrobnosti se ptejte jeho,“ říká primátorka. To ale nejde: vládce magistrátních investic Petr Keřka (ODS) je podle pravidelných hlášení své sekretářky neustále zaneprázdněn a nezvedá ani své mobilní telefony. Pro místní noviny však minulý týden prohlásil, že stavba bude navzdory občanským protestům pokračovat. Tím spíš, že blokáda je podle něj neférová a nepřijatelná. K němu se přidali i stavbaři, kteří protestujícím pohrozili trestním oznámením a žalobami na náhradu škody.

Právník Ekologického právního servisu Pavel Doucha ale říká, že v případě „veřejného zájmu“ je občanský odpor v podobě blokády legitimní. „A záchrana špatně vynaložené miliardy z městské pokladny by veřejným zájmem mohla být. Právně bude blokáda cesty vždy přestupek, jenže v takovém případě je pak její takzvaná společenská nebezpečnost vlastně nulová.“

Otmar Homolka se však na soudy těší. „Ať se to u soudu rozmázne a ukáže se, že nejde jen o akci několika šašků, ale o vážnou věc. Podvod na lidech, kteří v tomhle městě bydlí.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 20/2007 pod titulkem Co zavinilo jedno video