Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Bodies – osvěta, nebo nechutný spektákl?

Do Prahy právě dorazila putovní výstava Bodies... The Exhibition, která si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek mediální pozornosti.

Po odborné stránce jde o zajímavou akci, etické důvody však mluví proti.

KOLAR.BLOG.RESPEKT.CZ

Do Prahy právě dorazila putovní výstava Bodies… The Exhibition, která si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek mediální pozornosti. Aby ne, když jsou na ní těla opravdových lidí, konzervovaná speciálním postupem. Je to spíš vzdělávací počin, nebo cirkusové panoptikum? A jak je to s etikou vystavování lidských „exponátů“?

Z čistě odborného hlediska jsou Bodies… The Exhibition zajímavá akce. Najdete tu preparáty skutečných lidských těl, připravené pomocí takzvané polymerové konzervace. Při ní se voda ve tkáních nahradí silikonovým polymerem, takže části těl nepodléhají rozkladu a zachová se jejich tvar. Oběhová a dýchací soustava jsou zase zviditelněny metodou korozního odlévání: vstříkne se do nich tekutý polymer, po jeho ztuhnutí se odleptá okolní tkáň a zbude odlitek vnitřního prostoru krevního řečiště nebo plicních sklípků. Výsledkem těchto postupů jsou značně realisticky vypadající exponáty.

Jestli se vám dělá špatně při pomyšlení na pitvu, na Bodies určitě nechoďte. Jsou zde k vidění jednotlivé orgány a také celá těla v různých stupních rozřezanosti. Těla jsou naaranžována do názorných přirozených pozic – stojí, sedí, je tu dokonce i basketbalista chystající se k hodu. Na některých jsou ukázány svaly, na jiných zas nervy nebo třeba plíce.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].