Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Teplý leden bez vrásek

Kolem Prahy kvete řepka olejka. Krávy se pasou, tráva zelená, na stromech vyrašily pupeny, v Třebíči rozkvetla višeň.

Fotografie: Zítra přistavíme větrolamy. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Zítra přistavíme větrolamy. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Kolem Prahy kvete řepka olejka. Krávy se pasou, tráva zelená, na stromech vyrašily pupeny, v Třebíči rozkvetla višeň. A po rekordně teplém listopadu s prosincem hlásí meteorologové i rekordně teplý leden a vůbec celý nastávající rok. Samozřejmě, po pár horkých týdnech jedné zimy je příliš brzo stěhovat sníh do muzea. Nelze se ovšem ubránit dojmu, že lednové pupeny nutně musí mít nějaký dopad. Jenže: jaký a na co?

Ale babi, jaká smrt!

Namísto huňatých péřových bund oblékáme lehké svrchníky a je nám líto, že Vánoce nebyly bílé. Moc netopíme, protože nemrzne. Tedy se ani neobjevují zprávy o umrzlých bezdomovcích, které jsme slýchali loni, kdy například pražská radnice v obavách o jejich zdraví a životy nechala na Letné vystavět stanové městečko. Majitelé domů nemusejí vstávat v pět ráno a odklízet sníh, města šetří velké sumy za posypy.

„I v tak malém městě, jako je naše, jsou to řádově miliony,“ říká mělnický starosta Miroslav Neumann (ODS). „To víte, že si to pochvalujeme. Ušetříme a také jsme rádi, že je méně úrazů. Ale o přírodu mám strach. Není přece normální, aby na podzim kvetly sedmikrásky,“ zamýšlí se starosta. Mimo tyto strachy už šéf mělnické radnice stejně jako řada jeho kolegů v republice vnímá „samá pozitiva“. Především to, že teplé počasí prodloužilo sezónu stavebních prací, takže klesla nezaměstnanost.

Na Náměstí míru,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].