Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Na své pravidelné pouti do Svaté země prošli Českem tři králové Kašpar, Melichar a Baltazar. Do Evropské unie vstoupilo Rumunsko s Bulharskem. Meteorologové informovali veřejnost, že po listopadu a prosinci bude i leden nebývale teplý a rok 2007 se s šedesátiprocentní pravděpodobností stane nejteplejším rokem sledované historie. Teplo zahání lyžaře na ledovec, komentovala vývoj počasí Mladá fronta Dnes.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Minulý týden 2/2007. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Minulý týden 2/2007. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Na své pravidelné pouti do Svaté země prošli Českem tři králové Kašpar, Melichar a Baltazar. Do Evropské unie vstoupilo Rumunsko s Bulharskem. Meteorologové informovali veřejnost, že po listopadu a prosinci bude i leden nebývale teplý a rok 2007 se s šedesátiprocentní pravděpodobností stane nejteplejším rokem sledované historie. Teplo zahání lyžaře na ledovec, komentovala vývoj počasí Mladá fronta Dnes. V Olešnici zahájil provoz nový lyžařský areál. Na dálnicích se začalo vybírat mýto. Policie poprvé využila nový zákon na ochranu obětí domácího násilí a v Ústeckém kraji vykázala z domu člověka, který týral své blízké; ti teď mají deset dní na to promyslet si další postup. Vypukly novoroční slevy. Osmým měsícem pokračovalo tuzemské povolební bezvládí. U příležitosti třiaosmdesátého výročí smrti se na hřbitově v Lipnici sešli ctitelé Jaroslava Haška. Prezident republiky Václav Klaus poobědval v lánském zámku s premiérem Mirkem Topolánkem a po jídle na tiskové konferenci oznámil, že novou už sestavenou vládu zatím nebude jmenovat, protože kdyby byl ministerským předsedou on, anebo kdyby tady existoval prezidentský systém, vybral by si do kabinetu „výrazně jiné“ lidi než Topolánek.

Snažili jsme se hledat řešení přijatelné pro české občany, pro Českou republiku, ale nic zásadního jsme nevymysleli, popsal setkání s hlavou státu samotný Topolánek. Zdražily cigarety. Dvacetiletý sběrač kovů zemřel při zřícení opuštěné textilní továrny ve Vejprtech. Začaly závěrečné řeči v procesu s tzv. Berdychovým gangem – skupinou těžkých zločinců, kteří kradli a vraždili na příkaz vysoce postavených osobností policie. První české dítě nového roku se narodilo ve Znojmě. Statistika prozradila, že zavedení bodového systému radikálně proměnilo chování českých řidičů, kteří se náhle ukáznili, a na zdejších silnicích díky tomu zahynulo nejméně lidí od roku 1988. Český radarový systém Věra dostal povolení působit v silách rychlé reakce NATO. Loňský rozpočet skončil schodkem 97,3 miliardy korun, druhým největším od roku 1994. Vedoucí manažeři ČEZ prodali své zaměstnanecké akcie. Klademe si za cíl s nadhledem a humorem měnit zažité stereotypy, které číhají všude kolem nás, vysvětlila Česká televize, o čem bude její nový seriál pro mládež Sabotáž – „první antilifestylový magazín všech dob“. Za příkladnou výchovu k lidským právům udělilo UNESCO svoje výroční čestné uznání filmovému festivalu Jeden svět, který v Česku už osm let organizuje společnost Člověk v tísni. Z původních třiceti eur na pět a půl eura za tunu klesly ceny emisních povolenek. Na českých základních školách skončila éra nadiktovaných ministerských osnov a nastal čas svobodné nutnosti vypracovat si svůj vlastní studijní plán. Lopraisové odjeli na Dakar. Skupina britských detektivů vyšetřujících korupci tamní zbrojovky BAE Systems přijela pátrat do Česka, jehož vrcholní politici se dlouho snažili koupit od BAE letku stíhaček gripen, a když ten obchod kvůli zjevné nevýhodnosti a nepotřebnosti neprošel parlamentem, tak si gripeny alespoň za 20 miliard korun pronajali. Věznice Stráž pod Ralskem otevřela speciální oddělení pro mentálně postižené vězně. Ztrátovou Masnu Studená koupilo Maso Planá. Vědci dospěli k závěru, že velryby myslí, milují a vnímají emoce ještě mnohem víc, než se dosud myslelo. Je mi naprosto jasné, že to jsou extrémně inteligentní stvoření. V jejich mozku jsou taky stejné typy nervových buněk, které jsme zatím našli jen u člověka a jeho nejbližších příbuzných primátů, řekl novinářům Patrick Hof z newyorské Mount Sinai School of Medicine, který byl členem týmu zkoumajícího nervovou soustavu velryb. Před patnácti lety ukradená socha sv. Pavla se po náhodném policejním nálezu vrátila zpět do brněnské katedrály na Petrově. Agentury oznámily, že stavbou nové továrny na plastové polovodiče u Drážďan zahájila britská firma Plastic Logic celosvětovou polovodičovou revoluci. Neznámí žertéři přelepili dopravní značky se jmény deseti obcí na Plzeňsku jednotným názvem Fucking. Životní pojišťovna Nationale-Nederlanden se přejmenovala na ING Životní pojišťovnu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 2/2007 pod titulkem Minulý týden