Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Skotský průlom

Země whisky vyrazila na cestu k samostatnosti. Nejde o to, zda se odtrhne od Velké Británie. Otázkou spíše je, jak rychle k tomu dojde.

Země whisky vyrazila na cestu k samostatnosti. Nejde o to, zda se odtrhne od Velké Británie. Otázkou spíše je, jak rychle k tomu dojde.

Přelomové okamžiky dějin mohou zblízka vypadat jako fraška. Když minulý týden vyhráli skotští nacionalisté usilující o rozpad Velké Británie poprvé v historii volby do skotského parlamentu, vládl v pětimilionové zemi na severu britských ostrovů hlavně příšerný zmatek.

Vrtulníky s odevzdanými hlasy se kvůli mlze na Hebridách nemohly odlepit od země. Potom selhal počítačový systém. Mezitím se zjistilo, že voliči nezvládli souběžné vyplňování dvou rozdílných hlasovacích lístků se třemi různými způsoby značení kandidátů a vše popletli. Korespondenční hlasy, odeslané poštou, se cestou zpozdily. A nakonec ještě v Edinburghu dorazil do volební místnosti postarší muž s golfovou holí a začal na cimprcampr rozbíjet urny s lístky.

Výsledkem bylo až 10 % neplatných hlasů a o mnoho hodin zpožděné vyhlášení výsledků. Politikové mluvili o skandálu, voliči v živých vstupech a blozích o neskutečném b… – raději necitovat. „My Skotové si myslíme, že všechno děláme uvážlivě a správně. Teď tady ale jakoby panuje pocit, že jsme celému světu pro smích,“ reportoval se silným skotským přízvukem na stanici BBC zpravodaj z Glasgowa.

Neboj se nic

Angličtí blogeři si své skotské kolegy radující se z prvního kroku k samostatnosti skutečně vychutnávali, nesmál se však Tony Blair.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].