Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Případ jihočeské matky

Náměstkovi českobudějovického primátora Tomáši Kubínovi (ODS) se zčásti splnil velký sen: devět dětí občanky jihočeské metropole Valérie Pužové vyrůstá v klidném, čistém a stabilním prostředí.

Náměstkovi českobudějovického primátora Tomáši Kubínovi (ODS) se zčásti splnil velký sen: devět dětí občanky jihočeské metropole Valérie Pužové vyrůstá v klidném, čistém a stabilním prostředí. Tyto podmínky jim ovšem nezajistil transport do dětského domova, jak náměstek Kubín původně myslel a prosazoval, nýbrž jim je vytvořila jejich vlastní matka. Šanci to udělat dostala ovšem až po dvouleté bitvě s českobudějovickým sociálním úřadem. Bez nadsázky lze přitom konstatovat, že bez pomoci právniček a právníků z Ligy lidských práv a bez poprasku v médiích by ten spor o právo matky a dětí na společný domov těžko skončil úspěchem.

Ještě loni to s rodinou paní Pužové vypadalo velmi nahnutě. Matka devíti dětí a čerstvá vdova se po smrti partnera a živitele propadla do těžké sociální situace.

Českobudějovické úřady jí moc nepomohly, naopak: za několikaměsíční dluh na nájemném ji spolu se všemi potomky odsunuly do jednopokojového bytu v ubytovně pro neplatiče za městem. Sociální pracovnice sem sice přicházely poměrně často, ale nikoli s pomocí, nýbrž s ostrou kritikou, že matka nedokáže místnost obývanou devíti malými dětmi různého věku udržet ve „standardním pořádku“. Sociální pracovníci podporovaní magistrátem nakonec právě loni podali návrh na odebrání všech dětí do dětského domova. Soud jim vyhověl jen částečně: za absence ve škole musely do „děcáku“ dočasně na osm týdnů nastoupit tři dcery paní Pužové s tím, že matka si během tohoto času…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].