Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Příběh neškodného hejska

Nejvyšší soud definitivně ukončil stíhání komunistického špiona Pavla Minaříka. Osvobozující verdikt jen podtrhl důležitost Ústavu pro studium totalitních režimů, jehož vznik schválila Poslanecká sněmovna vzápětí po rozsudku.

Ústav pro studium totalitních režimů: Račte podkasat sukně, dámy, teď jedeme peklem

Nejvyšší soud definitivně ukončil stíhání komunistického špiona Pavla Minaříka za jeho více než třicet let staré teroristické plány bombového útoku proti Rádiu Svobodná Evropa v Mnichově. Osvobozující verdikt jen podtrhl důležitost Ústavu pro studium totalitních režimů, jehož vznik schválila Poslanecká sněmovna vzápětí po rozsudku. Dokumenty, které bude mít ústav k dispozici, už špiona do vězení nedostanou, ale mohou nám zachránit paměť. Díky ústavu by v ní Minařík nemusel uvíznout jako nevinný hrdina staré nesrozumitelné operety. Naopak bychom jeho případ konečně mohli nahlédnout jako dodnes aktuální obraz doby, kterou jsme žili a která je mnoha nitkami spjata i s naší současností.

Banální zlo

Pro svůj ambiciózní cíl – studovat a rozkrývat totalitní minulost – dostane ústav do ruky silný nástroj: kompletní archivy všech složek StB včetně utajených spisů, které až dodnes vlastnily současné tajné služby. Obraz, který se v archivech skrývá, není možná kompletní pamětí – byly miliony lidí, o které se StB nijak nezajímala. Ale z archivu bude – alespoň podle toho, co vypovídají už známé dokumenty – možné vyčíst statisíce důkazů o naší odvaze, zbabělosti, o obětech i jejich katech. Měl by nám připomenout, co už pomalu zapomínáme, jaké to bylo žít v systému, kde napsat na záchodě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].