Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Plíživá tálibanizace Pákistánu

Zdá se, že současný Pákistán nezadržitelně směřuje k islamizaci celé společnosti. V zemi se vyostřuje konflikt mezi zastánci spíše sekulární podoby státu, reprezentovanými současnou vládou, a islamisty.

LANGEROVA.BLOG.RESPEKT.CZ

Zdá se, že současný Pákistán nezadržitelně směřuje k islamizaci celé společnosti. V zemi se vyostřuje konflikt mezi zastánci spíše sekulární podoby státu, reprezentovanými současnou vládou, a islamisty. Původní zpráva, že vláda přistoupí na všechny požadavky radikálních kleriků, měla krátký život. V dnešním deníku Dawn už se mluví o tom, že zpráva bude „rekonfirmována“. Jedním z mnoha požadavků duchovních bylo například zavedení islámského práva šaría do denní a legální právní praxe. Odpůrci tohoto rozhodnutí se brání tím, že hodně ze šaríe je už obsaženo v občanském zákoníku, obránci argumentují tím, že Pákistán je islámský stát, a proto má jeho právní systém obsahovat výlučně islámské právo.

Opozice vyčítá vládě nevšímavost vůči aktivitám islamistů. Po ulicích chodí hlídky studentek v nikábech a s holemi v rukou, zapisují čísla aut, která řídí ženy, nebo je dokonce zastavují a „domlouvají“ jim. V nebezpečí jsou i pouliční holiči, kteří mají zákaz holit muže, protože každý muslim má nosit bradu na dvě pěsti, o obchodech s hudbou a filmy nemluvě.

Když se objevily zprávy o tom, že tyto obchody mají ultimátum třicet dnů a pak je zavřou násilně, rychle jsem jela navštívit náš oblíbený obchod Illusion. Majitel mi ukázal dopis z Rudé mešity, kde se mešita distancuje od jakéhokoli nátlaku. Když jim prý nějací rozhněvaní studenti udělají jakoukoli škodu, je to čistě jenom jejich voluntarismus.

Tato informace může znamenat dvojí: po úspěšném brainwashingu jsou absolventi s důvěrou vypuštěni do ulic, nebo jsou skutečně mimo kontrolu a jejich „pedagogové“ už vůči nim nemůžou zasáhnout. Nasvědčoval by tomu i článek z posledního Friday Times, popisující dění na Paňdžábské univerzitě, kde studenti se silným náboženským cítěním vytvářejí něco jako mravnostní hlídky a kontrolují oděv svých spolužaček a stejně bdí nad morálkou. Je nepřípustné, aby mladí muži a ženy spolu veřejně mluvili atd. Dění v Islámábádu zkrátka dává zelenou všem akcechtivým studentům.

Třicetidenní lhůta, kterou dostali prodavači nedovolených artiklů jako DVD a CD od představitelů radikálních islámábádských mešit, dnes uplynula. Na trzích zavládl strach. Někteří už své krámky zavřeli, ostatní čekají, co bude dál. Maulana Abdul Aziz, jeden z vůdců islamistů, vyzýval všechny věřící, aby působili na obchodníky s obscenitou. Odmítl však násilí a dodal, že obchodníky přesvědčí nevyvratitelnou logikou. Vyslovil se taky o dalším programu islamizace společnosti, je jím boj s nevěrou, podplácením a s bídou.

Slovensko-česká novinářka žijící v Pákistánu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 19/2007 pod titulkem Plíživá tálibanizace Pákistánu