Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Možnosti tu jsou

Technologie, které by zmírnily globální oteplování, existují. Je to jedno z hlavních poselství čerstvé zprávy Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu.

Boj se změnou klimatu by stál jen zlomek světového HDP.

Technologie, které by zmírnily globální oteplování, existují. Je to jedno z hlavních poselství čerstvé zprávy Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC), zveřejněné 4. května. Přesto její čtenář příliš důvodů k optimismu neshledá.

Letos v únoru vyprodukovala soukolí IPCC poselství o tom, že globální oteplování způsobil především člověk, v dubnu pak panel nastínil, co změna klimatu přinese různým oblastem světa: hovořilo se tu především o hladu, suchu a stoupající hladině moří. Nejnovější, třetí zpráva se snaží ukázat, jak lze dopady klimatických změn zmírnit a kolik to bude stát.

Bude ovšem velmi těžké, ne-li nemožné, zabránit tomu, aby se svět ohřál o více než 2 °C. Přitom oteplení o dva stupně, k němuž dojde patrně už do roku 2080, označila EU před několika lety za nebezpečnou hranici: nejméně dvě miliardy lidí pak postihne nedostatek vody, hladina moří bude stoupat stovky let a zvýší se o celé metry, vyhynout může 20–30 % biologických druhů.

Další důležitou psychologickou bariérou je ohřátí planety o 3 °C, kdy začne klesat celosvětová produkce potravin. Co tedy udělat, abychom nepřekročili alespoň tento teplotní Rubikon? Emise skleníkových plynů by musely nejpozději do 25 let přestat růst a začít klesat. Nejnovější zpráva ovšem zároveň říká, že fosilní paliva nepřestanou dominovat světové ekonomice ani po roce 2030. Potřebujeme proto mimo jiné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].