Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jednatřicítka

Mimochodem

Tak jako dnes někteří tvrdí, že za komunistů bylo líp, tak hned po válce zas někteří tvrdili, že za Hitlera byl větší pořádek a míň se kradlo.

Fotografie: Jiří Kratochvil - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Kratochvil - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Tak jako dnes někteří tvrdí, že za komunistů bylo líp, tak hned po válce zas někteří tvrdili, že za Hitlera byl větší pořádek a míň se kradlo. Známá věc, v policejním státě je v jistém smyslu vždy víc pořádku. Připomeňme například, že pouze fašista Mussolini dokázal rázně zatočil s mafií. Ale o tom teď nechci mluvit. Spíš o tom, jak nacisti prý v Brně rázně zatočili s holuby.

Na začátku sedmdesátých let jsem se setkal s jistým starým pánem. Oslovila ho má povídka Vrah holubů, publikovaná na konci šedesátých let v Hostu do domu, a tak si sehnal mou adresu. Vyprávěl mi o tom, jak Němci prý během války vyčistili Brno nejen od „nežádoucích minorit“, ale taky od holubů. Podezřívali totiž ty mírumilovné ptáky, že jsou mezi nimi i tací, co slouží co spojky v odboji. Ale já, pokračoval ten starý pán, jsem měl svého poštovního kocoura, na krk jsem mu přivázal schránečku na zprávy a tu pak přepravoval po střechách a korunami stromů, pro německé hlídky neviditelný. Jeho zásluhou jsme měli v Brně vždy dobře koordinovaný odboj. A to není všechno, i teď mi dál slouží.

Cože, usmál jsem se pobaveně, ten kocour ještě žije?

Zavrtěl hlavou: Jsem už starej, moje dny jsou sečteny, a tak mi mrtvej kocour dělá spojku mezi tímto a tamtím světem.

Samozřejmě jsem ho nebral vážně, ani s těmi holuby, ani s tím kocourem, ani s jeho účastí v odboji. A až teprve teď jsem zjistil, jak se ve mně jeho slova zapsala.

V roce 1996 se na mě obrátilo pražské nakladatelství Vera, abych přispěl povídkou do jejich knížky Stopy blesku a abych navíc přidal svůj medailonek. K medailonku jsem připsal svá data narození a úmrtí: 1940–2007. Považoval jsem to tenkrát za povedený vtip. Ale literární kritička Blanka Kostřicová mě pak pokárala, že „s takovými věcmi se nežertuje“. A jak se obracejí listy v letošním kalendáři, stále víc si uvědomuji, jak mi dnes ta její věta mluví z duše. A tož jsem odložil operaci kýly raději až na příští rok a s trapně zvýšenou pozorností sleduji své narůstající zdravotní potíže. A mám za sebou teprve první třetinu roku a už jsem zažil šok.

Už léta máme kocoura Charlieho, kterého jsme se ujali jako bezdomovce (proto Charlie), dali ho vykastrovat a od té doby s námi spokojeně žije, protože kastrovaní kocouři se vůbec netoulají. A pak se to stalo. Zmizel. Udělal, co předtím dlouhá léta ani nenaznačil: vypařil se. S hlubokým pocitem studu přiznávám, že jsem se už opravdu docela bál: vzpomněl jsem si na starého pána a uvědomil si, že už jsem v jeho letech.

Kocour se po třech týdnech vrátil a dodnes nevím, kde tak dlouho pobýval. Až po několika dnech mě napadlo, že byl možná jenom použit jako nástroj k mému vytrestání za mé nestoudné zahrávání si s věcmi, s nimiž se nežertuje. Ale možná jen chtěl být hoden svého jména.

Není v naší moci znát, co se stane za rok, za měsíc, za týden. Vždyť nevíme ani, co se stane v příští minutě, v příštích dvou minutách. I když možná jsou mezi námi tací, co o příštích dvou minutách něco vědí. Ale o těch až v dalším sloupku.

Autor je spisovatel.

Příští týden píše Petra Hůlová

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].