Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Jedna z nejtěžších jsou pro novináře ta témata, která se nehýbají z místa nebo se stále dokola opakují. Co o nich znovu a znovu psát? Přitom cítíte, že jsou velmi důležitá.

Fotografie: Erik Tabery. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Jedna z nejtěžších jsou pro novináře ta témata, která se nehýbají z místa nebo se stále dokola opakují. Co o nich znovu a znovu psát? Přitom cítíte, že jsou velmi důležitá. Jen namátkou: místopředsedou vlády je i přes všechny skandály (korupční obvinění jsou téměř nejmenším problémem) Jiří Čunek, v České televizi i nadále vesele pracuje zástupce někdejší ozbrojené složky komunistické strany František Lambert a Václav Klaus opět vyprávěl historky o globálním neoteplování, tentokrát až v Moskvě. Podobně je to s výběrem lidí do Rady České televize, který v těchto dnech probíhá.

Novináři by vlastně mohli zkopírovat několik let staré články a vyměnit v nich pouze jména aktérů. Občanští a sociální demokraté se totiž spolu už léta dělí o místa v radě, nehledě na vládně-opoziční rozbroje. Je to oboustranně výhodný obchod, kterému se říká parcelování moci a jemuž přihlouple asistují menší strany, které čekají, co na ně zbude.

Mávnout rukou nad tím bohužel nejde, protože televize je stále nejvlivnějším sdělovacím prostředkem a členové rady ho mohou zásadně ovlivňovat. Poslanci ve volebním výboru minulý týden předvybírali kandidáty do rady a do druhého kola poslali s nejvíce hlasy bývalé politiky či známé poskoky stran. Těch pár silných osobností, co tam náhodou prošlo, je evidentně jen do počtu. Pokud přednost od sněmovny dostanou ti poskoci, máme se zřejmě na co těšit.

Naštěstí politika není jediná věc, která nás obklopuje. Je tu také například fascinující otázka víry, která dává lidem sílu a inspiraci. Bohužel některým rovněž zbraň do ruky. I proto prochází téma náboženství tímto číslem. Můžete si o něm číst v hlavním článku čísla od Jáchyma Topola a Petra Třešňáka, dále v polemice o otevřenosti debaty uvnitř katolické církve nebo třeba v recenzi knihy o náboženském terorismu.

Příjemné čtení,

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 19/2007 pod titulkem Editorial