Často hledáte, jak…
Obálka vydání 18/2007
18/2007 • 29. 4. – 6. 5. 2007

2007/18

Kultura

Výstavy

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy.

Angelina, Audrey a Katharine

Jan Gregor

Televizní tipy.

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky.

Revoluce za dobrou cenu

Jana Kačurová

Nahlížet na okolní svět skrze hudbu a texty Bright Eyes byla jen málokdy procházka rozkvetlou zahradou.

NYC Open Studios

Jan Kovalík

V jednoduchosti je krása. Asi tak by se dal shrnout nápad americké neziskové organizace Emerging Artists International (EAI), která za peníze sponzorů pomáhá umělcům z New Yorku dostat jejich díla do povědomí veřejnosti.

Nejistá bestie bez vady na kráse

Kateřina Kačerovská

Z reklamních plakátů k filmu Bestiář na nás shlíží světlovlasá dívka s přemýšlivýma očima. V její blízkosti stojí muž, oduševnělý a vážný, a mezi nimi panuje zvláštní důvěra i distance dvou lidí, kteří o sobě vědí, a přitom je každý soustředěný na svůj vnitřní svět.

Nic lepšího tu nevyšlo

Jan Gregor

Rozhodnutí poroty literární ceny Magnesia Litera udělit hlavní cenu Jiřímu Našincovi za překlad románu Simion Výtažník rumunského prozaika Pétra Cimpoesa dalo zajímavý signál.

Pár piv – a máme zajíce

Jan H. Vitvar

Tělíčko, ruce i nohy má vyrobené z ohnutých korunkových zátek, které kdosi sletoval k sobě. Stejnou technikou mu anonymní autor vyrobil ocas.

Cortázar není pro čtenáře-samičky

Markéta Pilátová

Vyhrát v loterii vyjížďku na zaoceánské lodi není vždycky terno. Loterie sice může být tradiční, ale okolnosti poněkud – tajemné.

Nezastydlá evoluční teorie

Marek Špinka

Evoluce některé lidi vzrušuje z toho důvodu, že prý nikdy nebyla. Biologové řeší už bezmála dvě stě let jiný problém: jak vlastně funguje?

Co se čte v Respektu

Respekt

Co se právě čte.

Novinky

Respekt

Novinky na knižním trhu.

Velký třesk sahá až po Klause

Zbyněk Petráček

Český výraz dějiny pochází od slova dít se. Snad tu působila inspirace německým Geschichte, což mnohem více než historie znamená událost, povídka, příběh.