Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Volání ruské ulice

Má ruská opozice, která tu více, tu méně hlasitě dává najevo nespokojenost s mnohými mocenskými kroky vlády prezidenta Vladimira Putina, naději na úspěch?

Má ruská opozice, která tu více, tu méně hlasitě dává najevo nespokojenost s mnohými mocenskými kroky vlády prezidenta Vladimira Putina, naději na úspěch?

Otázek bychom si mohli formulovat v souvislosti s politickým životem v Rusku vskutku mnoho. Například tuto: Je ruská Státní duma skutečně tradičně pojatým parlamentem, v němž jednotlivé politické strany nabízejí své rozdílné programy směřující k posilování občanského blaha? Vzniká ruská vláda opravdu jako důsledek volebních výsledků?

Nikoliv, ruská vláda vzniká zcela nezávisle na volebních výsledcích, je to výtvor prezidentova rozhodnutí; tak mu to umožňuje ústava, která vznikla za Jelcinových časů a měla prvnímu ruskému prezidentovi umožnit nedbat na poměrně silnou účast komunistů v dumě. Komunisté již dávno nejsou v Rusku silní, prezidentova ústavní síla však přetrvává a opozice, která z mnohých důvodů nesídlí v parlamentu, ale musí se spokojit s náměstími a ulicemi měst, dosud marně na tuto nedemokratickou situaci upozorňuje a volá po změně.

Zůstaňte na ulici

Ano, skutečná ruská opozice vede a ještě dlouho povede svůj politický dialog s veřejností na ulicích, rozháněna obušky policie, jak nás přesvědčují nedávné útoky na opoziční shromáždění nejprve v Moskvě a poté v Petrohradě. Prezident Putin totiž prosadil zákon, který výrazně omezil možnosti opozičních sil proniknout do Státní dumy. Zrušeny byly tzv. jednomandátové volební obvody, založené na většinovém…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].