Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tak rozhoduje Říman

Zažil to možná každý, to bezmocné chytání se za hlavu a údiv: co to tam nahoře zase vymysleli? Jak je něco takového mohlo napadnout?

Fotografie: Vím, ženic nevíš. Říman - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Vím, ženic nevíš. Říman - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Zažil to možná každý, to bezmocné chytání se za hlavu a údiv: co to tam nahoře zase vymysleli? Jak je něco takového mohlo napadnout? Dva následující příběhy nabízejí pohled na to, jak se v české politické kuchyni pečou zásadní rozhodnutí.

Řekni ďáblovi ne

Kdo ochutnal kachní prsíčka s rukolovým salátem, šťavnatý steak a creme brulé jako dezert z kuchyně britské ambasády, ví, že ministr průmyslu a obchodu Martin Říman přišel to dubnové úterý o hodně.

Ten den přijel do Prahy na návštěvu britský vicepremiér John Prescott a chtěl s místními zástupci průmyslu a vlády při přátelské večeři probrat jejich názor na „nejnaléhavější problém dneška”. Debatovat o otázce klimatických změn přišli ministři Bursík a Schwarzenberg, lidé ze Škody Auto či uhelných společností, ministr průmyslu Říman však odmítl. „Můj názor a názory pana Prescotta jsou jako dvě rovnoběžky, které se prostě nikdy neprotnou,” vysvětluje svou neúčast v debatě.

Nejde-li hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře – britská velvyslankyně Linda Duffieldová tedy po pár dnech učinila u ministra zdvořilostní návštěvu, aby mu osobně předala péčí ambasády vydaný český překlad zprávy bývalého hlavního ekonoma Světové banky Nicholase Sterna. Ministr ambasadorce sdělil, že Sternovou zprávu (která stručně řečeno označuje změny klimatu za „největší selhání trhu, k jakému kdy došlo“ a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].