Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

NYC Open Studios

V jednoduchosti je krása. Asi tak by se dal shrnout nápad americké neziskové organizace Emerging Artists International (EAI), která za peníze sponzorů pomáhá umělcům z New Yorku dostat jejich díla do povědomí veřejnosti.

Fotografie: Webová stránka EAI. • Autor: Respekt
Fotografie: Webová stránka EAI. • Autor: Respekt

V jednoduchosti je krása. Asi tak by se dal shrnout nápad americké neziskové organizace Emerging Artists International (EAI), která za peníze sponzorů pomáhá umělcům z New Yorku dostat jejich díla do povědomí veřejnosti. Systém, který v EAI vymysleli, uspokojuje všechny zúčastněné strany. Umělce, umění lačnou veřejnost i sponzory, kteří vše platí. Jak?

Základem projektu je databáze umělců, kteří tvoří v jedné z pěti částí New Yorku. Ti se do projektu mohou zapojit zdarma a poslat EAI fotografie své tvorby, adresu svého ateliéru nebo bytu a kontakt na sebe. Na stránkách http://www.isupportart.org si tak lidé mohou udělat představu o práci jednotlivých tvůrců. Doposud se vše tváří jako běžná virtuální galerie, jakých jsou na internetu stovky. Vše se ale dává do pohybu ve chvíli, kdy EAI vyhlásí termín Otevřených studií, který předem inzeruje na letácích v časopisech a na internetu.

V určený večer umělci otevřou studia nebo byty zdarma pro veřejnost. To, že budou doma, potvrdí na stránkách EAI a návštěvníci si tak přes internet mohou naplánovat svou galerijní procházku podle toho, jaký tvůrce je svými ukázkami zaujal. Nepsaným pravidlem je pohoštění, takže se návštěvníci mohou spolehnout, že při každé zastávce na ně bude mimo čerstvé dávky umění čekat také pivo, sklenka vína nebo jiné pochoutky zdarma.

Projekt ovšem nevznikl kvůli alkoholikům bez peněz, ale pro podporu umělců, kteří zatím neměli to štěstí a nedostali šanci v jedné ze zaběhaných galerií. Do projektu se zapojují i místní umělecké univerzity, které pořádají „den otevřených dveří“ jednou za rok. Časté jsou ale lokální galerijní večery, kdy své soukromí otevřou veřejnosti například jen umělci z jedné části Brooklynu. Projekt je samozřejmě skvělou příležitostí pro hledače nových talentů, kteří se tak mohou seznámit s pracemi absolutních nováčků. Pro návštěvníky je absolutní nutností vytisknout si na počítači mapu a nepřehnat to s občerstvením, protože pak se může hledání umění stát velmi problematickým.

Databáze umělců zůstává na internetu, a pokud si někoho při své galerijní procházce oblíbíte, můžete po síti sledovat, jestli vytvořil něco nového, nebo umělce přímo kontaktovat. Na projektu Open studios je vidět, jak efektivně může být internet používán pro tzv. social networking, kdy virtuální prostor umožňuje spojovat dohromady lidi v reálném světě na základě společných zájmů a činností. Klíčem je jen nápad, který uspokojí všechny.

Umělci, kteří se snaží prosadit, se snaží zaujmout publikum, v ateliérech proto v drtivé většině panuje příjemná atmosféra domácího mejdanu. Návštěvníci se baví a podobné akce vyhledávají čím dál víc – z toho zase mají radost sponzoři, protože jejich reklamu na stránkách vidí stále víc lidí. Projekt jako Open studios se dá uskutečnit v každém větším městě a pražské publikum by jej určitě ocenilo. Jde jen o to najít aktivní umělce.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].