Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Proč zdražuje elektřina

ČEZ opět chystá růst cen elektřiny – od příštího ledna o pětinu. Důvod?

ČEZ opět chystá růst cen elektřiny – od příštího ledna o pětinu. Důvod? Tak radí trh, vysvětlují manažeři firmy. O nákup proudu je v Evropě zájem, vedle v Německu jsou ceny pro velkoodběratele o třetinu vyšší než u nás a ČEZ se jim chce přiblížit.

Jak této zprávě rozumět? Někteří komentátoři nabídli toto vysvětlení: na vině je tlak ekologické lobby v Německu. Kvůli ní přestali stavět či plánovat nové jaderné i uhelné elektrárny, elektřiny je teď kvůli tomu u našich sousedů málo, a proto je drahá.

Jenže skutečnost je komplikovanější. Příběh se má zhruba následovně: I v Německu výroba elektřiny roste, vloni to bylo o 2,6 procenta. Němci ale především začali v posledních letech masivně investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů a mluví o změně pojetí své energetiky v příštích padesáti letech. Jestli mají velké oči, ukáže čas. Každopádně teď platí druhou nejdražší elektřinu v Evropě (po Itálii), za to ale inkasují více či méně viditelný výnos z investic do ekologie, neboť čistá energetika dnes v Německu patří k nejrychleji se rozvíjejícím byznysům vůbec.

Podle propočtů spolkového ministerstva životního prostředí navíc není pravda, že by za vysokou cenu mohla jen podpora alternativních zdrojů. Větší vliv přikládají nedokonalému trhu s elektřinou a drahému provozu sítí vysokého napětí.

Pokud dnes tedy ČEZ jako „chytrý obchodník“ přizpůsobuje své ceny německým, je to pro Čechy dvakrát špatná zpráva. Za prvé kvůli rostoucímu průvanu v peněžence. Za druhé proto, že ani za vyšší ceny nedostávají ekologickou modernizaci jako v Německu. Naopak dostávají dál to co vždycky – energetickou politiku pěkně postaru s důrazem na špinavé uhlí, problémový uran, to vše bez výraznější ochoty investovat do obnovitelných zdrojů (viz článek na straně 6).

A také naději, že s dalším zdražováním zase trochu ubude ochota měnit tak snadno krajinu za „levný“ proud z českého uhlí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].