Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Nemravnost

Taxikáři nejsou jedinou nástrahou, která čeká na návštěvníka našeho hlavního města.

Po tragédii na virginské polytechnice nepochybně oživne debata o regulaci vlastnictví zbraní. Řada lidí dává masakr za vinu příliš liberálním zákonům, díky kterým se v USA může ozbrojit prakticky kdokoli.

MRACEK.BLOG.RESPEKT.CZ

Taxikáři nejsou jedinou nástrahou, která čeká na návštěvníka našeho hlavního města. Znepříjemnit pobyt mohou i další příživníci – penězoměnci.

Poprvé jsem se s tímto problémem setkal zhruba před rokem. Na mé pracoviště, živnostenský odbor Magistrátu hlavního města Prahy, se dostavily dvě turistky z Ruska a nedobrou angličtinou mi sdělovaly, že si vyměnily 200 eur a místo očekávaných bezmála šesti tisíc obdržely jen něco přes 4000 Kč. Stěžovaly si na neochotu policie se tím zabývat. Tohle prý řeší pracovníci živnostenského odboru.

Přestože toto tvrzení je veskrze lživé, doprovodil jsem obě Rusky ke směnárně. Před ní se nacházely poutače s nápisy: „WE SELL 1 EURO – 29,95 CZK“ a „NO COMMISSION“. Kurzová tabule však nebyla klasicky rozdělena na dvě části, prodej a nákup, nýbrž na tři: prodej, nákup nad 40 000 Kč a nákup do 40 000 Kč. Reklama nacházející se před směnárnou nelhala. Společnost skutečně nevybírala žádnou provizi za transakce, pouze měla dva kurzy pro výkup valut – nad 40 tisíc 28,10 Kč za euro a pod 40 tisíc 21,50 Kč za euro.

Jak pomoci v dané chvíli? Vzpomněl jsem si na § 49a občanského zákoníku, který stanoví: „Právní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].