Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hurá na Berlín

Spor kolem víz do USA není konfliktem mezi Čechy a Němci, ale mezi Prahou a Bruselem. Přesto největší tuzemské noviny z celé věci udělaly česko-německý skandál.

Spor kolem víz do USA není konfliktem mezi Čechy a Němci, ale mezi Prahou a Bruselem. Přesto největší tuzemské noviny z celé věci udělaly česko-německý skandál.

Takovou aféru jsme v česko-německých vztazích už dlouho nezažili. Během posledních dní jsme si mohli v novinách přečíst hodně ošklivá slova. Byla řeč o „ostnatém drátu v hlavách“, o „boji diplomatů“, a dokonce o „škrcení Čechů“. Není tedy divu, že velká část české veřejnosti je rozhněvaná: Němci jsou patrně spokojeni jedině tehdy, mohou-li Čechům házet nějaké klacky pod nohy. Kdo se totiž postará o to, že české snahy o bezvízový styk se Spojenými státy možná znovu ztroskotají? Přece právě německý velvyslanec ve Washingtonu.

Jen abychom si rozuměli dobře: skandál nespočívá v aktivitách německého velvyslance. To, co si skutečně zaslouží razítko „skandální“, je způsob, kterým nejčtenější český deník o celé záležitosti informuje. Svými články dává Mladá fronta DNES ukázkový příklad toho, co by novinařina dělat neměla: tváří se, že konflikt popisuje, ve skutečnosti ho však svým psaním teprve vyvolává.

I ty, Brute?

O co jde? Česká vláda se už delší dobu snaží podnítit Spojené státy k tomu, aby vízovou povinnost pro české občany zrušily. Přání je to naprosto srozumitelné. Kdo má v kapse český pas a chce, dejme tomu, cestovat do New Yorku, musí pro získání souhlasu stále investovat hodně peněz, času a nervů. Po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].