Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Gambit Garriho Kasparova

Co táhne víc? Bývalý mistr světa v šachu, či jeden z lídrů opozičního hnutí Jiné Rusko? Ať tak nebo tak, pro Garriho Kasparova byl Pochod nespokojených dárkem k narozeninám.

Fotografie: Garri Kasparov - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Garri Kasparov - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Co táhne víc? Bývalý mistr světa v šachu, či jeden z lídrů opozičního hnutí Jiné Rusko? Ať tak nebo tak, pro Garriho Kasparova byl Pochod nespokojených dárkem k narozeninám.

V sobotu 14. dubna vyšlo do ulic Moskvy pět tisíc lidí. Ve srovnání s předchozím obdobím, kdy se protiputinovský tábor radoval i z pár stovek demonstrantů, je to bezesporu úspěch. Ale pro desetimilionovou megapoli je to kapka v moři. Jenže i ta dokáže vytočit mocné, zvláště v době spekulací o tom, že „temné síly Západu“ financují přípravu ruské revoluce a údajný scénář dle vzoru Srbska, Gruzie, Ukrajiny a Kyrgyzstánu je prý již hotov.

Proto přišly brutální policejní zásahy proti opozici nejprve v Petrohradě a teď v Moskvě. Proto byly v metropoli zatčeny stovky demonstrantů včetně Kasparova coby jednoho z lídrů protiputinovského odboje. Tisícirublová pokuta není pro legendu světového šachu likvidační ranou, nicméně tajná policie (FSB) Kasparova už několikrát předvolala v rámci předběžného vyšetřování. Prý mohl „extremisticky podněcovat ke svržení státní moci“, vykřikoval mimo jiné „Rusko bez Putina!“ či „Rusko – policejní stát!“. A to se dnes v Moskvě neodpouští.

S čím Putin nepočítá

Situace v Rusku se liší od toho, co se dělo v Srbsku v roce 2000 či v Gruzii roku 2003. Po více než sedmi letech vládnutí představuje Putin na první pohled…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].