Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Ficovy prohry

Česko a Slovensko se začínají pomalu už tradičně svým vývojem jakoby míjet v čase. Povrchně viděno směřuje Česko pod vládou pravicového Mirka Topolánka k reformám a Slovensko pod vládou levicového Roberta Fica od nich naopak couvá.

Fotografie: Prostřelím ten odpor? - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Prostřelím ten odpor? - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Česko a Slovensko se začínají pomalu už tradičně svým vývojem jakoby míjet v čase. Povrchně viděno směřuje Česko pod vládou pravicového Mirka Topolánka k reformám a Slovensko pod vládou levicového Roberta Fica od nich naopak couvá. Při hlubším pohledu je ale vidět spíše to, jak obě vlády narážejí na sílící odpor společnosti, která se rychle učí využívat nátlakové skupiny.

Český návrh mírných reforem ještě ani není definitivní, a už je atakován ze všech stran. Ale podobnou zkušenost zažívá dnes na Slovensku i Robert Fico, který by naopak rád některé reformní zákony změnil podle levicových zásad, je však spoután nejen koaličními partnery, nýbrž i významnými společenskými silami.

Zřetelně je to vidět na zákoníku práce, jehož velkou novelu slíbil odborářům výměnou za jejich podporu v loňských volbách. Návrh zákoníku sice schválila vláda minulý týden, ale zaměstnavatelé si už vynutili několik změn. Premiéra Fica tento tlak zvenčí rozčiluje natolik, že ředitele automobilky Peugeot Alaina Baldeyroua nazval drzým lhářem a vyvolal razantní odpověď šéfů konkurence z Kia a Volkswagenu, kteří se Baldeyroua okamžitě zastali proti Ficovi.

Téměř nic se nepodařilo zatím změnit ministru zdravotnictví Ivanu Valentovičovi. Vytáhl sice do boje proti soukromým pojišťovnám, které zažily svůj boom za časů bývalého ministra Rudolfa Zajace, ale posléze začal před jejich soustředěným tlakem couvat a z jeho plánů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].