Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Dopisy našich čtenářů.

Pubertální propaganda

Respekt č. 13/07

Lehce zpracovatelný materiál

Dostal jsem se ke kritice filmového hitu – 300: Bitva u Thermopyl pana Gregora. Po zhlédnutí filmu víceméně souhlasím s jeho hodnocením jako filmu, který je více přehlídkou nablýskaných efektů a vypracovaných těl než propracovaného příběhu. Ano, přiznám se, jsem pouhý teenager (16), který je lehce, alespoň podle autora, ovlivnitelný volič nebo „něco“ neustále zpracovávaného nejrůznějšími médii, dokonce i filmy, co bude hájit bushovskou (americkou) politiku na východě.

Musím říct, že mne poslední odstavec zaujal. Myslím si, že se nás média snaží ovlivnit, ale rozhodně bych to nerad napsal jako autor. Z článku jsem měl pocit, že jsme (myslím mládež) jen jakýsi ubohý, lehce zpracovatelný materiál. A že autor nás má za hlupáky, kteří se nechají lehce ovlivnit.

S klidným pocitem v duši mohu říct, že se v mé hlavě nezrodila žádná asociace jako Leonidas – Bush, Sparta – USA nebo snad Peršané – zlí teroristi, které je nutno zabít, mimochodem náš skvělý americký voják s vypracovaným tělem jich dokáže zabít alespoň 10, než si dá na chvíli šlofíka. No tak, film byl natočen podle komiksové předlohy, ta byla inspirována historickou předlohou.

Samozřejmě, že film je přitažený za vlasy. Avšak Řekům se nedá upřít, že tam kdysi bojovali odvážně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].