Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Den holocaustu pro Dárfúr

Nad Dárfúrem létají stroje natřené na bílo a s písmeny UN na křídlech. Jenže domnělá letadla OSN tam dovážejí zbraně i munici pro arabské milice džandžavídů

Fotografie: Mapa oblasti - Autor: David Munich • Autor: Respekt
Fotografie: Mapa oblasti - Autor: David Munich • Autor: Respekt

Po čtyřech letech krveprolití, dvou stech tisících obětí a dvou milionech běženců přicházejí do západního Súdánu vojáci OSN. A kdyby to nemělo stačit, Západ je odhodlán k sankcím.

Nad Dárfúrem létají stroje natřené na bílo a s písmeny UN na křídlech. Jenže domnělá letadla OSN tam dovážejí zbraně i munici pro arabské milice džandžavídů a sama bombardují vesnice jejich černošských obětí. Patří totiž súdánské vládě v Chartúmu a umožňují pokračovat v tom, co USA – Bílý dům i Kongres – nazvaly genocidou.

Tyto informace z tajné zprávy OSN se objevily v médiích před týdnem. Než se však stačily rozletět po planetě, přebila je jiná zpráva. Súdánská vláda po měsících odmítání souhlasí s rozmístěním tří tisíc vojáků světové organizace v Dárfúru. Jak tuto chartúmskou hru s OSN vysvětlit?

Nejspíše takto. Súdánská vláda prezidenta Umara Bašíra se ocitla pod tlakem, především USA a Evropské unie, což ji přimělo k posunu. Když už se provalila naše „kamuflovaná OSN“, je lepší ukázat vlídnou tvář vůči reálné OSN než čelit tlaku Západu na účinné sankce. Takhle nějak uvažuje Bašír, a proto udělal vstřícné gesto, alespoň částečně naplňující loňskou úmluvu o účasti „modrých přileb“ v konfliktu.

Skeptický Západ v podání George Bushe a Tonyho Blaira se však drží tradičního „důvěřuj, ale prověřuj“, a proto na půdě OSN zahajují novou debatu o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].