Často hledáte, jak…
Obálka vydání 16/2007
16/2007 • 15.–22. 4. 2007

2007/16

Kultura

Jaro, léto, podzim, zima

Petr Třešňák, Jan Gregor

Američtí indiáni říkají, že existují tři druhy bojovníků. Ti, kteří dělají první kroky, ti, kteří udržují při životě ideály, a ti, kteří bojují s démony. Básník, filozof a jedna z nejvýraznějších osobností předlistopadové opozice Egon Bondy patřil k těm prvním.

Výstavy

Jan H. Vitvar

Ty nejlepší výstavy pro tento týden.

Kde jste, bratři Coenové?

Jan Gregor

Film Bratříčku, kde jsi? (2000) renomovaných bratrů Joela a Ethana Coenových by v soutěži o nejbláznivější převyprávění Homérovy Odyssey mohl bezesporu pomýšlet na vítězství.

Nové nahrávky

Pavel Klusák

Ta nejlepší hudba pro tento týden.

Téměř kultovní Krepsko

Lukáš Jiřička

Divadelní skupina křísí pokleslé žánry a jejich prostřednictvím nabízí velkou podívanou.

Živelné paradoxy Otakara Slavíka

Viktor Šlajchrt

Slavíkova výbušná barevnost se dokonale trefuje do aktuální nálady. Pamětníci předchozích výstav ovšem vědí, že se jí to dařilo i v parnu vrcholného léta nebo na sklonku podzimu.

Strasti otce internetu

Adam Javůrek

Málokdo si může říkat „otec internetu“ a nepůsobit přitom nadutě. Vinton Gray Cerf (1943) tak nepůsobí.

Staré pohádky, nové rytmy

Pavel Klusák

Designérka Káťa Zavoloka přichází z práce, teprve teď pro ni však začíná skutečná směna. Sedá k domácímu počítači: má noc na to, aby pokročila dál v mixu své elektronické hudby.

Buránek z venkova má natočeno

Jan Gregor

Kdo z vás tu není původem z Prahy,“ ptá se krátkovlasý třicátník na pódiu. Podle lesu zdvižených rukou se zdá, že v publiku je více „náplav“ než rodilých Pražáků. „Takže buránci z venkova jsou tu v převaze, super.“

Boj o přežití v drsné krajině

Ladislav Nagy

Cormac McCarthy (1933) patří k autorům jako Pynchon či Salinger, kteří se ku stáru rozhodli stáhnout z veřejného života. Již několik desetiletí žije na americkém jihozápadě, který je nyní jeho nejsilnější inspirací k tvorbě.

Přírodní lyrika za revoluce

Tereza Brdečková

Historické zlomy jsou mýty vytvořené zpětně, a když se dějí, většinou jim úplně nevěříme. Když Bunin seděl v Moskvě uprostřed dělostřelby, vyjádřil v deníku obavu, že by bolševici mohli nakonec zvítězit.

Konec víry v literaturu

Jaroslav Formánek

Nikde jinde, snad kromě staré mandarínské Číny, se spisovatelé netěší takové prestiži, nesrovnatelné s jejich společenským postavením. Nikde jinde není literatura tak spjata s pocitem národní identity.

Novinky

Respekt

Knižní novinky pro tento týden.

Co se čte v Respektu

Respekt

Co právě čtou redaktoři Respektu.

Komentáře

Neviditelná ruka moci

Ondřej Kundra

I když se to na první pohled nezdá, moderní demokracie je potřebuje. Často ji totiž obohacují, například tím, že zprostředkovávají politikům názory, které by k jejich uším jinak sotva kdy dolehly. Řeč je o lobbistech.

Hledá se prezident

Erik Tabery

Jestliže vám přijde, že čas ubíhá nesnesitelně rychle, tak v politice se žene ještě dvakrát rychleji. Než se všechno vyjedná a uzavře, uplyne spousta času. Proto je už dnes svým způsobem pozdě, že se nehledá adept na post hlavy státu, vždyť volit se bude už za deset měsíců. Většina politické scény se na první pohled shodne, že nechce Václava Klause znovu na Hradě, což ale vůbec nic neznamená. ODS má v Senátu a v Poslanecké sněmovně tolik zástupců, že jí stačí hledat přeběhlíky. Podporu Klausovi nenápadně naznačují někteří lidovci a komunisté. Ale co ti zbývající? Čím to je, že tu ještě nezazněla další jména?

Amerika se probouzí

Jiří Pehe

S přibližujícím se koncem éry George W. Bushe, která je fatálně poznamenána neúspěšnou válkou v Iráku, sílí ve Spojených státech kritická reflexe současného postavení USA ve světě.

Závada v plynovodu

The Economist

Velcí exportéři těžko ovládnou ceny na globálním trhu, protože globální trh s plynem neexistuje.

Kocour místo tygra

Martin Uhlíř

Zpravodajství médií vzbuzovalo koncem zimy dojem, že se Česko stává vědeckým tygrem Evropy.