Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Co je pravda, Bushi

Amerika sleduje kauzu odvolaných žalobců. Jedná prezident podle dobrých mravů, nebo ne? V jádru jde však o mocenský zápas před volbami 2008 a na pozadí Iráku.

Amerika sleduje kauzu odvolaných žalobců. Jedná prezident podle dobrých mravů, nebo ne? V jádru jde však o mocenský zápas před volbami 2008 a na pozadí Iráku.

Ve Washingtonu přituhuje. Napoví to i letmý pohled v situaci, kdy do prezidentských voleb zbývá ještě rok a půl a sám George W. Bush opustí Bílý dům až v lednu 2009.

Demokraté, kteří mají od listopadu v obou komorách Kongresu většinu, vedou proti republikánskému prezidentovi nesmiřitelné tažení s cílem politicky jej ochromit. Bush sice už nemůže potřetí kandidovat, kalkul levice ale směřuje k tomu, aby se republikánům nepodařilo zvolit nástupce ze svých řad. K aktuálním kauzám směřujícím ke zdecimování Bushe a republikánů patří otázka federálních návladních.

Nad Gonzalesem se chmuří

Taktikou demokratů je znemožnit Bushovi pozitivní obrat ve válce v Iráku. Je to machiavelistická manipulace a žádný kongresman by se k ní otevřeně nepřiznal, ale obstrukce, které teď levice v Kongresu praktikuje, hovoří jasně. Především chce ztížit prezidentovi financování protiguerillového postupu v Bagdádu pod velením generála Davida Petraeuse.

Dalším pilířem demokratické taktiky je delegitimizovat prezidenta prostřednictvím kongresových vyšetřování, zaměstnat ho a demoralizovat řídnoucí řady jeho stoupenců tak, aby neměl čas soustavně se Iráku věnovat. Demokraté správně odhadli, že v Iráku se rozhodne nejen o prezidentově historickém odkazu, ale do značné míry také o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].