Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Masarykovy vražedné choutky

Slovenské levicově-nacionalistické vládě se půl roku dařilo vypadat navenek lépe, než jak je ve skutečnosti složena.

Fotografie: Gašparovič: nedali mi revír. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Gašparovič: nedali mi revír. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Slovenské levicově-nacionalistické vládě se půl roku dařilo vypadat navenek lépe, než jak je ve skutečnosti složena. Teď se to ale mění, a nejen proto, že předsedovi SNS Jánu Slotovi se rozvázal jazyk.

Slota před týdnem obvinil ve Slovenské televizi USA, že jsou světovým diktátorem, „likvidují celé národy, bombardují, koho se jim zachce“, a dnes chtějí „zlikvidovat srbský národ, který tu od roku 1389 bránil celé křesťanstvo proti Turkům“.

Premiér Robert Fico odmítl výroky komentovat s tím, že Slota není člen vlády. Ale Fico mlčel i k nejapným výrokům ministrů. Nedávno jeden z nich naznačil, že prezident Masaryk dal střílet do Slováků, a další otevřeně uvažoval o tom, jak účetně zlegalizovat korupci v obchodě se zbraněmi.

Ministr zemědělství Miroslav Jureňa je ve vládě za HZDS Vladimíra Mečiara. Ten nesnáší prezidenta Ivana Gašparoviče, protože ho zradil svým odchodem z HZDS. Gašparovič, vášnivý myslivec, nedávno požádal Jureňu, aby jeho úřadu přidělil myslivecký revír v Topolčiankách, protože právě ten se hodí pro neformální setkání na lovu podle Masarykova vzoru.

„Vnímat věci v tomto historickém zrcadle je trochu chybné, protože za Masaryka, když se projížděl v kočáře v Topolčiankách, se střílelo do lidí,“ reagoval Jureňa.

Historické zrcadlo ovšem pochází z období komunismu, kdy se děti ve škole učily o střelbě do dělníků za první republiky, například v Rumanové (nedaleko Topolčianek). Mimochodem, v Rumanové se střílelo v době, kdy Slovensku vládl tvrdou rukou slovenský ministr Vavro Šrobár.

Mluvčí prezidenta Gašparoviče se sice ohradil proti Jureňovým „přehnaným vyjádřením“, ale zdá se, že prezident byl mnohem víc uražen odmítnutím revíru než narážkou na Masarykovy protislovenské vražedné choutky.

Další Ficův ministr, tentokrát z jeho vlastní strany Smer, Lubomír Jahnátek řekl pro ekonomický týdeník Trend, že státní podniky by si měly ve zbrojařském byznysu se státy třetího světa umět účtovat úplatky, podobně jako to dělají soukromé firmy.

Na Jahnátka se vyvalila lavina protestů, že chce legalizovat korupci, a opozice ho zkusí po Velikonocích odvolat. Na to je však příliš slabá a premiér Fico drží svého ministra pevně v křesle.

Hrubost či v lepším případě jen prostořekost členů vlády zatím Ficovi a jeho koaličním partnerům nijak neubližuje. Oblíbenost slovenské vlády má své důvody: platy rostou, ekonomika také a mnoho lidí je dnes podle průzkumů přesvědčeno, že za tuto naději na lepší život mohou děkovat právě Ficově vládě, a ne reformám té předchozí. Pro Ficova předchůdce Mikuláše Dzurindu je to trpké poznání, že paměť voličů je krátká. Tím trpčí, že Fico může mít také vinou slabé opozice našlápnuto na dlouhou premiérskou kariéru.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2007 pod titulkem Masarykovy vražedné choutky