Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Máme dotovat sníh?

Bylo jen otázkou času, kdy to přijde. Po bankéřích a zemědělcích si letos na startu jara řekli o státní pomoc i čeští vlekaři.

Bylo jen otázkou času, kdy to přijde. Po bankéřích a zemědělcích si letos na startu jara řekli o státní pomoc i čeští vlekaři. Tentokrát způsobila problémy teplá zima: provozovatelé vleků na ní prý prodělali kalhoty a teď potřebují injekci. Antimonopolní úřad podporu zatrhl, protože by nepřípustně zvýhodňovala jednu skupinu podnikatelů. Přesto toto rozhodnutí automaticky neznamená, že firmy žijící z touhy zdejších lyžařů a snowboardistů vozit se skoro na každém kopci ručí za rizika podnikání samy. Perspektiva dotací je pro vlekaře i nadále otevřená. Stačí, když přesvědčí úřady o tom, že jejich služba je prospěšná pro široké okolí. Je ale něco takového možné v zemi, kde lze opravdová horská střediska spočítat na prstech jedné ruky? Vypadá to bláznivě, ale odpověď zní ano.

Nikdo neprodal

Letošní zima byla pro vlekaře tvrdá. Takhle teplo nebylo už 85 let a provozovatelé vleků prodělali. Podle odhadů jim klesly tržby v průměru o polovinu. Je ale nutné zdůraznit, že pomoc od státu nechtěli příštipkáři, kteří musejí převracet každou korunu. Žádaly ji desítky firem, které loni investovaly do svého rozvoje dohromady miliardu korun. A teď, i když jim vláda rozpočet nevylepší, rozhodně nejsou nuceny prodávat vybavení a propouštět.

Stačí se podívat na anabázi dravé firmy Snowhill, která je největší na trhu a pokusila se na konci zimy několik otřesených středisek koupit. Nikdo z vlekařů živnost neprodal a jen se opět potvrdilo to, co se v branži říká:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].