Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Je to reforma, nebo není

Michaela Erbenová je přední českou ekonomkou, jako první žena působila v bankovní radě ČNB.

Fotografie: Michaela Erbenová. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Michaela Erbenová. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Michaela Erbenováje přední českou ekonomkou, jako první žena působila v bankovní radě ČNB. Narodila se před 38 lety v Praze. Dětství prožila v Moskvě, kde její otec pracoval ve výzkumném ústavu elektrotechniky RVHP a kde vystudovala obor matematické metody v ekonomice. V Praze pak studovala ekonomii na CERGE, absolvovala stáže v USA. V polovině 90. let působila jako poradkyně premiéra Václava Klause, poté jako vedoucí poradců ministra financí Ivana Pilipa. Po dvou letech v Komerční bance byla jmenována do bankovní rady ČNB, kde skončila vloni v listopadu. Přednáší na Karlově univerzitě. Je vdaná, má dvě děti.

Co čeká naši zemi, kdyby se sněmovna nedohodla na podpoře právě navržené vládní reformy?

To je sugestivní otázka. Česko se vlastně reformuje permanentně, po troškách, takže kdyby se neschválil zrovna tento návrh, není to tak, že všechno zamrzne a nic se dál dít nebude. Kdyby však nedošlo ke změnám v oblasti výdajů státního rozpočtu a v oblasti nastavení daní, prohluboval by se deficit státního rozpočtu. I kdyby pokračoval dnešní vysoký hospodářský růst.

A dál?

Dál se to větví. Buď přijde reforma, pravděpodobně prudší než tato navrhovaná, anebo ne. To by se pak promítlo do vývoje inflace, zaostávání růstu, do devizového trhu, zahraniční investoři by ztráceli důvěru, došlo by k postupné stagnaci na trhu práce.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].