Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Co se čte v Respektu

Co čtou tento týden redaktoři Respektu.

Milan M. Šimečka, šéfredaktor

Na doporučení recenze Terezy Brdečkové v Respektu čtu skvělou knížku Toma Reisse Orientalista (BB/art, 2006). Dějiny 20. a 30. let minulého století vidím najednou mnohem plastičtěji a objevuji také Střední Asii. Udělal jsem dobře, že jsem předtím četl krásný román Ali a Nino (Abonent ND, 2006), z jehož záhadného autora Kurbana Saida se vyklubal židovský orientalista Lev Nussimbaum původem z Baku, který konvertoval k islámu. Tom Reiss píše příběh nejen tohoto autora, ale také jedné části světa v čase nástupu komunismu a fašismu.

Adam Javůrek, internetový Respekt

Jak vznikají epidemie a mánie? Novinář Malcom Gladwell je přesvědčený, že za vznikem všech možných sociálních epidemií, ať už jsou to módní trendy nebo nárůst zločinnosti, stojí velké množství maličkostí. Pokud se spojí dohromady, epidemie překročí bod zlomu a spustí se naplno. Gladwell, podle

časopisu Time jeden ze sta nejvlivnějších lidí světa roku 2005, tyto maličkosti v knize Bod zlomu (Dokořán, 2006) analyzuje a mixuje desítky odborných studií do jedné teorie, která může a nemusí být pravdivá, ale každopádně je skvěle podaná.

Jaroslav Spurný, domácí rubrika

Po dvou letech jsem se zase začetl do knihy Johna Chromého Jelena, siouxského medicinmana. Kniha má jednoduchý název – Chromý Jelen (Paseka, 2004). Náhodou jsem ji otevřel na místě, kde skvěle popisuje jeden svůj neuvěřitelný alkoholický tah. Ale to není důležité. Johnovo vyprávění vyšlo v USA v roce 1976 a zřejmě bylo pro řadu bělochů zasvěcením do bytí nejen člověka, který prožil úžasně pestrý život, ale vůbec indiánů. Pro které, jak říká Chromý Jelen, je duchovní a všední jedno. Skvělý humor. Bezvadný chlapík, výborné informace.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2007 pod titulkem Co se čte v Respektu