Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Ať žije Piëchwagen

Jedni ho mají za vizionáře či génia, druzí za autistu či rotvajlera. Lidé se dělí na jeho stoupence a odpůrce a jen těžko hledat neutrální hlasy.

Fotografie: Ferdinand Piëch. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Ferdinand Piëch. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Jedni ho mají za vizionáře či génia, druzí za autistu či rotvajlera. Lidé se dělí na jeho stoupence a odpůrce a jen těžko hledat neutrální hlasy. On sám udává pořadí svých priorit takto: Volkswagen, rodina, peníze.

Za týden dostane k sedmdesátinám dárek. Dozorčí rada ho zvolí na dalších pět let do svého čela. Jiný dárek mu na léto chystá Evropský soudní dvůr. Po jeho verdiktu bude zrušen zvláštní německý zákon omezující volný tok kapitálu a Spolková republika procitne do nové reality. Někdejší šéf Volkswagenu a dnes předseda jeho dozorčí rady se skrze rodinnou firmu Porsche stane většinovým vlastníkem koncernu. Ferdinand Piëch, muž s rodovými kořeny ve Vratislavicích nad Nisou, ovládne největšího výrobce automobilů v Evropě.

Hlavní akcionář Volkswagenu Piëch bude nadále i vrchním kontrolorem koncernu, přitom už teď je spoluvlastníkem největšího odběratele jeho výrobků, distribuční firmy Porsche-Holding. Jak bude hájit zájmy ostatních akcionářů? Tak se ptá německý tisk.

Skutečně. Příběh Ferdinanda Piëcha – respektive rodiny Porsche – a Volkswagenu může leckomu připomínat haškovskou postavu chlapíka, který se, ač několikrát vyhozen, do hospody U Banzetů vždy vrátil. Však také Volkswagen není žádný učebnicový ideál trhu.

Firma, která vznikla před sedmdesáti lety proto, aby si každý občan třetí říše mohl koupit „lidový vůz“, se po válce stala zkumavkou pro &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].