Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Svobodný tisk je občas na obtíž

Svobodná média jsou hlídacím psem demokracie. Psát o tom na blogu Respektu je jako nosit dříví do lesa.

Svobodná média jsou hlídacím psem demokracie. Psát o tom na blogu Respektu je jako nosit dříví do lesa. Jenže svobodné publikování informací má i odvrácenou stranu. Nevěříte?

Při brouzdání po síti jsem narazil na zajímavý článek z Wall Street Journal. Autor v něm popisoval, jak kritická bezpečnostní situace v Iráku donutila americké vojáky i Iráčany improvizovat při dohlížení na rekonstrukci země. Kromě snahy opravit zničenou infrastrukturu je mnoho úsilí (a financí) vynakládáno na nastartování ekonomiky. A nejlepší způsob, jak toho docílit, je pomoci lidem v oblasti malého a středního podnikání. Pokud máte dobrý nápad dostat slušné peníze do začátku. Opravíte za ně dílnu, nakoupíte stroje a pak už je to jen na vás.

Jenže Američané chtějí také vidět, jak s poskytnutými penězi nakládáte. A tady nastává problém – pokud se budete půl hodiny vybavovat s důstojníkem americké armády, zatímco si jeho podřízení budou fotit nový hever ve vaší autoopravně, tak si koledujete o velké problémy. Druhý den vás totiž mohou navštívit místní povstalci a pěkně vám zkazit den. V lepším případě to končí výhrůžkami, v horším dávkou ze samopalu.

Tváří v tvář této situaci vznikla idea falešných razií. Američané k vám sice přijdou, ale zahrají menší divadlo podle scénáře „hledáme podezřelou osobu s kontakty na povstalce“. Nasadí vám pouta, zaměstnance budou vyslýchat a vůbec budou dost agresivní. Během razie zjistí, co potřebují, a vás nebudou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].