Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Supi se slétají

Vzpomínají na prasknutí internetové bubliny začátkem tohoto století, nostalgicky se ohlížejí za recesí v devadesátých letech: firmy obchodující s rizikovými dluhy nakupují dluhopisy, kterých by se jiný nedotkl.

Fotografie: Blíží se šílenství a za ním zlatá vejce. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Blíží se šílenství a za ním zlatá vejce. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Vzpomínají na prasknutí internetové bubliny začátkem tohoto století, nostalgicky se ohlížejí za recesí v devadesátých letech: firmy obchodující s rizikovými dluhy nakupují dluhopisy, kterých by se jiný nedotkl. Jiné firmy zase levně koupí podnik v hluboké krizi a vydělají jen tehdy, když se jim podaří podnik oživit a uvést zpět na trh. Jsme na návštěvě ve světě supů, v převráceném světě, kde špatné doby jsou dobré, ve světě, v němž skvěle vydělávají investice do podniků, které právě zkrachovaly.

V minulých letech supi hladověli. Podniky vykazovaly závratné zisky a financovaly se lehce dostupnými úvěry. Kromě pár zbytků zkaženého masa (hlavně z řad aerolinek a výrobců automobilových součástek) nebylo do čeho zabořit supí drápy, a tak došlo i na potravu, které se supi jinak vyhnou: tradiční fondy rizikového kapitálu investovaly do riskantních, byť vydělávajících, podřadných dluhopisů a nezajištěných dluhů. Doba se však obrací. Silná vlna nesplacených nebonitních hypoték, která v minulých týdnech otřásla americkými finančními trhy, dává supům naději, že větší trable konečně přicházejí a potrava pro ty, kdo se točí okolo mrtvol velkých podniků, je za dveřmi.

Nakupují odborníky

Investiční banky, které se připravují na očekávaný obrat, posilují týmy odborníků na rizikové cenné papíry. V Goldman Sachs vyhlížejí výprodeje v nebonitní části trhu. Tato investiční banka, která je na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].