Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Prostě jenom tancuje

Kde je ksakru Matt? Tuhle otázku si zase začnou klást miliony internetových brouzdalů. Matt Harding totiž vyrazil na další cestu kolem světa.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kde je ksakru Matt? Tuhle otázku si zase začnou klást miliony internetových brouzdalů. Matt Harding totiž vyrazil na další cestu kolem světa. Jednatřicetiletý designér počítačových her před pár lety podal výpověď a rozhodl se, že za našetřené peníze procestuje s malou kamerou svět. Natočená videa dá na svou stránku wherethehellismatt.com (kdejeksakrumatt) a nebude tak muset psát každému z přátel zvlášť.

Během cestování ho kamarád poprosil, ať si před kamerou zatancuje. Matt mu přání splnil a pak to zopakoval na dalších místech, která navštívil. Vznikl tak videoklip, v němž předvádí ujetý taneček („dělám stejné pohyby jako tříleté dítě, když mu řeknete, aby začalo tancovat“) a na pozadí se mění scenerie: čínská ulička, Kreml či vrchol Kilimandžára.

Z bezstarostného videa byl přes noc internetový hit a Matt se stal ikstou obdobou novodobé verze poučky o patnácti minutách slávy. Díky hravosti internetu se totiž takoví Mattové rodí jako na běžícím pásu. Sám si je toho vědom a popisuje se jako „ten chlápek, co tancuje na internetu. Ne, ne tenhle chlápek. Ten druhej. Ale ne, ten ne. Víš co, já ti pošlu link. Je to fakt vtipný.“

Internetové amatérské hvězdičky se začínají profesionalizovat. Matt se nespokojil s jedním zásahem a v roce 2006 podnikl druhou cestu, kterou mu ale zaplatila firma na žvýkačky. Video zhlédlo na YouTube šest milionů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].