Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Po Trávníku má padnout Anička

Už devět tisíc lidí z Hradce Králové podepsalo petici proti bourání jedné z architektonických ikon města, vily Anička.

Plán na zbourání hradecké vily vyvolal protesty a otázku, jaké památky tu chceme chránit.

Už devět tisíc lidí z Hradce Králové podepsalo petici proti bourání jedné z architektonických ikon města, vily Anička. Všichni přitom měli před očima trosky přerovského spolkového domu Trávník, zbouraného kvůli hypermarketu několik týdnů předtím. V dnešní bouřlivé výměně starého za nové je to pořád stejný příběh a stejná otázka: jaké stavby by měl stát chránit a podle čeho se to rozhoduje?

S klimoškou je utrum

Není snad lepší laboratoř soužití staré a nové architektury než Hradec Králové. Génius moderní architektury Josef Gočár mu totiž za první republiky dokázal vtisknout své urbanistické představy leckdy za cenu bourání dřívějších skvostů – například kvůli svému proslulému schodišti nechal strhnout gotickou věž.

Vila Anička na okraji hradeckého centra připomíná zvenčí spíš horskou chatu: na dřevěný, vyřezávaný balkon s gustem nalétávají holubi, fasádu oděla pojišťovna Generali do firemní běloby a červeně. Co je pro ale pro Hradečáky pomníček historie, to ambiciózní nadnárodní společnosti připadá čím dál víc jako svazující klec. „Archiv se nám sem nevejde,“ stěžuje si sympatická blondýnka v přízemí, „v létě je tu hrozné vedro, těšili jsme se na klimošku.“ „Těžko lidi přesvědčíte, že to s investicemi myslíte vážně, když je zavedete do téhle chalupy,“ ozývá se z kamrlíku v podkroví její…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].