Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

O televizi

Blíží se sezona zákulisních obchodníků s politickým vlivem, tedy volba nových členů Rady České televize.

Blíží se sezona zákulisních obchodníků s politickým vlivem, tedy volba nových členů Rady České televize. Článek, který přinášíme uvnitř čísla, připomíná, jak vážně zde selhává idea veřejnoprávních médií. Straničtí předáci totiž obcházejí duch zákona a protlačují do rady své zástupce, u kterých je žádaná jen jedna kvalifikace – závislost a poslušnost. Pravice kšeftuje s komunisty, socialisté s občanskými demokraty, hlavně aby tam zasedl ten jejich vyslanec.

Není čas na pohoršování, zkrátka takový je zde zvyk. Jen to připomíná, že je zapotřebí změnit systém. Dosud se většina debat ubírá směrem, jestli ten či onen generální ředitel je horší než ten předchozí či kdo je hloupější radní.

Dokud se nezmění pravidla, budou se jen měnit jména, ale ne odbornost a schopnosti. Co je třeba změnit? Volbu rady (minimálně aby nebyla tajná), pravidla výběru i odvolávání generálního ředitele, zavést automatické navyšování koncesionářských poplatků o inflaci a vrátit televizi reklamu. Přijde vám to jako déjà vu? Ano, poprvé to na těchto stránkách stálo už v roce 1992.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].