Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

O čem sní Sunshine

Po letech strávených na nekonečných štacích po Evropě i Americe si kvarteto získalo na Západě jistou proslulost i náklonnost vlivných jmen hudebního průmyslu.

Fotografie: Na tváři lehký punk, hluboký v srdci pop. • Autor: Respekt
Fotografie: Na tváři lehký punk, hluboký v srdci pop. • Autor: Respekt

Čtenář domácího hudebního tisku musel zhruba před třemi lety získat dojem, že Česká republika má v táborské skupině Sunshine rockové hvězdy globálního měřítka. Po letech strávených na nekonečných štacích po Evropě i Americe si pracovité kvarteto získalo na Západě jistou proslulost, a co je podstatnější, i náklonnost vlivných jmen hudebního průmyslu.

Novináři rádi zveličují, nicméně Sunshine tehdy opravdu stáli před velkou šancí stát se v novém století první českou kapelou známou ve světě.

Cesta do světových hitparád ale není pro kapelu ze střední Evropy tak jednoduchá a za oceánem natočená deska Moonshower and Razorblades se nakonec na americký trh nepodívala. V Česku se úspěch trestá závistí a neúspěch výsměchem, obojího si Sunshine už užili dost. Novinka Dreamer (Snílek) jim dává šanci přesvědčit zdejší posluchače o své výjimečnosti bez zbytečných berliček senzačních titulků.

Kdo přišel jen čumět?

Příběh Sunshine vypovídá hodně o našem hudebním průmyslu a jeho neschopnosti pracovat s nadějnými projekty. V polovině 90. let se talentovaná (tehdy ještě) trojice rozhodla obejít neflexibilní systém vydavatelských firem a pomalu si budovala status s pomocí opoziční hardcoreové scény existující mimo hranice států. Neúnavné koncertování přineslo brzy ovoce a jejich desky vyšly na proslulých nezávislých labelech, jako jsou bostonský Big Wheel…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].