Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Největší soudní příběh

Po dvanácti letech je na tom kurdský lékař Yekta Uzunoglu přece jenom lépe než na začátku. Minulý týden dostal u soudu dva roky vězení, podmínečně odložených na pět let za pouhé mučení.

Po dvanácti letech je na tom kurdský lékař Yekta Uzunoglu přece jenom lépe než na začátku. Minulý týden dostal u soudu dva roky vězení, podmínečně odložených na pět let za pouhé mučení. Před dvanácti lety měl na krku navíc vydírání, podvody a přípravu tří vražd. Ale teď vážně. Odsouzení Yekty Uzunoglua je (prozatímní) šokující tečkou za procesem, který je jedním z největších průšvihů krátké historie české justice i policie.

Pozor semtex

Kdo si večer po jeho odsouzení pustil televizní zpravodajství, dostal to v kostce a zpravodajsky vyrovnaně. Soud říká vinen a uděluje podmínku, Kurd od počátku trvá na své nevině. Překvapivý byl bonus pro diváky – jedna odvysílaná věta policejního vyšetřovatele z roku 1994: „Našli jsme u něj při domovní prohlídce igelitku s hmotou podobnou semtexu.“ Nikdo z diváků, dokonce ani těch, kteří mají o případu dobré povědomí, nemůže po takové bombě pochybovat o Kurdově vině a špatných úmyslech. Divák už ale nedostal informaci, že šlo o igelitku s reklamním potiskem, která se začala vyrábět až dva měsíce po provedení domovní prohlídky. Nedostala se k němu ani informace, že žádná hmota podobná semtexu se oficiálně mezi důkazy nikdy neobjevila.

Podobně jako s televizní zprávou je to s důkazy a obviněními od počátku procesu. Nikdo, kdo jej sledoval, nepochyboval o tom, že soudce Vítězslav Rašík nemůže vynést jiný než osvobozující rozsudek. Dokonce ani po závěrečné řeči žalobce, která působila jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].