Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Na vlnách odvahy a bázně

Kresby Bohumila „Bimby“ Konečného (1918–1990) milovaly tisíce kluků i holek, ale na sklonku života byl bez práce a mohl být vděčný, že ho na veřejnou debatu pozvalo alespoň pár nadšenců z Klubu sběratelů autogramů.

Fotografie: Ty Rychlé šípy nejsou špatné, ale Čuka s Gekem byste neuměl? - Autor: Arbor Vitae • Autor: Respekt
Fotografie: Ty Rychlé šípy nejsou špatné, ale Čuka s Gekem byste neuměl? - Autor: Arbor Vitae • Autor: Respekt

Koho jiného měl začínající ilustrátor dobrodružných příběhů žádat o pomoc s nastartováním kariéry než Zdeňka Buriana. „Jsme malý národ, ale umělců máme víc než dobytka,“ odpověděl mu jeho guru v roce 1936 s tím, ať si raději budoucnost nemaluje narůžovo. Následujících několik let sice kresby Bohumila „Bimby“ Konečného (1918–1990) milovaly tisíce kluků i holek, ale na sklonku života byl bez práce a mohl být vděčný, že ho na veřejnou debatu pozvalo alespoň pár nadšenců z Klubu sběratelů autogramů.

Konečný zůstal anonymním dělníkem, neznámým autorem stovek známých ilustrací, které dnes hltá další generace nezletilých romantiků. Titul retrospektivní výstavy otevřené začátkem března v Plzni i doprovodné monografie Zapomenutý malíř Bohumil Konečný je tedy více než výstižný. Jen jedinkrát za jeho života se o Konečném psalo a mluvilo v médiích – na počátku 70. let si během kauzy Octobriana získal takovou pozornost, až mu to nebylo milé. Dodržme ale jedno ze zlatých pravidel napínavých vyprávění, na která byl Konečný expert: nemůžeme ho začít v polovině.

Chlapi na výši svých úkolů

Přezdívku Bimba, kterou podepisoval své kresby, získal v dětství. Otec si ho hovorovým italským termínem dobíral pro buclatou postavu připomínající malou holčičku. Výtvarné ambice ukázal už na gymnáziu, kde výraznými karikaturami natolik zesměšnil profesorský…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].