Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kam směřuje poloostrov Evropa

Kdysi to byl jeden z uzlových bodů světa, kontinent, který udával směr. Teď se však Evropa ocitla v krizi.

Fotografie: Jeho generace už nejspíš nebude mít na fotbal čas. Číňané a Indové ho také nemají. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Jeho generace už nejspíš nebude mít na fotbal čas. Číňané a Indové ho také nemají. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Kdysi to byl jeden z uzlových bodů světa, kontinent, který udával směr. Teď se však Evropa ocitla v krizi. Celá třetina lidí je tu starší než 65 let. Parlamenty odhlasovaly zrušení penzí, už na ně nejsou peníze. Hospodářství upadá, škrtí jej mimo jiné zoufalý nedostatek energie. Prosperují naopak mnohé země, jimž se kdysi říkalo rozvojové. Čína a Indie se zařadily mezi supervelmoci, a Indie dokonce požaduje, aby se stala samostatným světadílem, zatímco upadající Evropě by byl přiznán pouze status subkontinentu.

Bude takhle vypadat svět v roce 2025? Lze si představit i jiný scénář: Evropa dokázala stavět na tom, v čem vyniká, na svých po staletí pěstovaných technických a organizačních schopnostech. Trojzubec Spojené státy – Evropa – Japonsko dál udává tón světovému hospodářství.

Faktory a vlivy, které mohou vytvářet budoucnost našeho kontinentu i dalších oblastí planety, shrnuje obsáhlá zpráva, vydaná loni pařížským Ústavem bezpečnostních studií (ISS). Jmenuje se „Nová globální hádanka. Jaký bude svět v roce 2025 z hlediska Evropské unie?“. Zpráva se nepokouší věštit z křišťálové koule. Pojmenovává pouze trendy posledních let a promítá je dále do budoucnosti. Psal ji mezinárodní tým odborníků, kteří Evropu „cítí“ zevnitř – Francouzů, Italů, Němců a podobně. Jejich pohled na to, co nás čeká, je znepokojující i optimistický zároveň.

Čína na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].