Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Jedna země, dva systémy

Historická volba. Tak se označuje událost z minulé neděle. Čím historická? Poprvé za deset let od začlenění bývalé britské kolonie do komunistické Číny se proti kandidátovi podporovanému Pekingem postavil demokraticky zvolený politik.

Historická volba. Tak se označuje událost z minulé neděle. Čím historická? Poprvé za deset let od začlenění bývalé britské kolonie do komunistické Číny se proti kandidátovi podporovanému Pekingem postavil demokraticky zvolený politik.

Výsledek byl předem jasný. Hongkong povede i dalších pět let Donald Tsang. Jeho poražený soupeř, Alan Leong z Občanské strany, přesto věří, že letošek je zlomový a že v roce 2012 si obyvatelé „zvláštního administrativního regionu“ budou vybírat nejvyššího správce přímo.

Fa-lun-kung, kam se podíváš

„Čínští představitelé jsou vrazi a patří před soud,“ hlásají transparenty vyvěšené v Tsim Sha Tsui, u nejfrekventovanějšího přístaviště Hongkongu. Denně tudy projdou tisíce lidí, poblíž jsou i nejznámější muzea a kulturní centra, z autobusů tu vystupují davy čínských turistů.

I oni tak vidí desítky fotografií zachycujících brutální mučení odpůrců komunistického režimu i členů hnutí Fa-lun-kung. I oni jsou svědky obviňování svých nejvyšších představitelů, něčeho, za co by „doma“ následovalo okamžité vězení. Snímky odkazují také na krutosti v koncentračním táboře Su-ťia-tchun v provincii Liao-ning, srovnávaném například s Dachau. Zmizelo v něm prý na šest tisíc členů a přívrženců hnutí.

Není divu, že propekingský deník Ta Kung Pao, vycházející v Hongkongu, stále tiskne stížnosti na aktivity „kultu ďábla, který musí být vymýcen“, jak hnutí označují komunisté. Bez…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].