Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jednatřicítka

Jeden den v životě

Budím se před šestou, už se rozednívá. Ještě před snídaní si dám několik bazénů, jako každý den, pokud zrovna neleje.

Budím se před šestou, už se rozednívá. Ještě před snídaní si dám několik bazénů, jako každý den, pokud zrovna neleje. Pak kávu s mlékem, pár kousků housky, salám, sýr. A místní margarín zvaný Blue Band. Slušné chuti, ale s jednou nevýhodou: když se nevyndá z ledničky včas, aby odstál, nedá se rozmazat.

Seběhnu pár schodů a jsem v práci, bydlení na velvyslanectví má výhodu. Začínáme v osm. Naštěstí neprší. Jinak by místní pracovníci měli s příchodem do práce problémy. Veřejnou dopravu v Kinshase tvoří především sběrné taxíky-mikrobusy a několik desítek indických autobusů značky Tata. A v dešti, který velké díry v silnicích okamžitě plní vodou, se jezdí špatně nebo vůbec ne.

Dnes je všechno o. k. Uklízeč už vytírá, zahradník čistí bazén. Jenom sekretářka nepřijde, volala, že je nemocná. Včera fakt vypadala špatně, možná má zase malárii. Přichází budoucí český honorární konzul v Brazzaville, podnikatel konžského původu. Vrací se z návštěvy Česka a veze s sebou dva softwarové inženýry, kterým sjednal v Brazzaville referenční zakázku pro státní správu; kdyby vyšla, může pak celá brazzavillská vláda pracovat přes internetové propojení Czech made. Přišli si hlavně postěžovat. Konžská ambasáda v Praze jim dala vstupní víza, která platila pouze do dne jejich příletu do Kinshasy! Chci věřit, že je to jenom négligence (nedbalost), bohužel nikoli první v případě pražských konžských úředníků, a ne úmysl odradit každého Čecha od návštěvy Konga. Ale taky se ptám, proč neletěli z Paříže přímo do Brazzaville, do malého Konga, když z Kinshasy budou muset ještě lodí přes řeku a mohli si ušetřit problém s vízy do velkého Konga. Odpověď je jednoduchá: letenka Air France Praha–Paříž–Kinshasa a zpátky stojí zhruba 25 tisíc korun, zatímco letenka Praha–Paříž–Brazzaville (od Kinshasy na dohled) 125 tisíc… Budoucí konzul svým přátelům technikům zařídí nová sedmidenní víza v říčním přístavu při odjezdu do vedlejšího Konga a ta budou platit i na zpáteční cestu příští týden. Tak ať vám to, chlapi, s tou zakázkou pro tamější vládu vyjde.

Na další návštěvu přichází nový německý velvyslanec. Němci si uměli zařídit, že jim každé ráno na e-mail chodí přehled konžského tisku, svodka mírových sborů MONUC i zpravodajství z Africké unie z Addis Abeby. Přepošle nám jedno kompletní každodenní vydání a určitě si to objednáme taky. Na oplátku ukazujeme panu velvyslanci některé webové stránky, kde pro změnu hledáme zprávy z Konga a z Afriky my.

Odpoledne musím do nemocnice. Leží tam nemocný cykloturista, můj první velký konzulární případ. Ujel po silnicích a cestách Evropy a západní Afriky 16 tisíc kilometrů a 4500 km před cílem v Jižní Africe, cestou z Konga-Brazzaville do Angoly, se zhroutil někde u Matadi, zhruba 350 kilometrů od Kinshasy. Hned jsme s ním jeli autem na pohotovost. Naštěstí čekárna byla skoro prázdná, takže následovalo rychlé proklepání od postarší francouzské doktorky a odběr krve a moči. Sto jeden dolar. Turista je dobře pojištěný, ale první vyšetření se v Kongu bez hotovosti nikdy neobejde. Už jsem slyšel vyprávět, že matce v čekárně zemřelo nemocné dítě v náručí, než jí z domova stačili přinést dost peněz pro doktora. Naštěstí pacient měl peníze a já pro jistotu taky, kdyby mu došly. Diagnóza: těžká malárie. Přes noc ho nechali ležet na pohotovosti na kapačkách a další den převezli do regulérní nemocnice. Vyřizuji mu vzkaz od mámy, ať neblbne a po propuštění ze špitálu se hned vrátí letadlem domů. Cyklistovi se ale mezitím ulevilo a bude chtít v cestě pokračovat.

Konzula dělám i večer. Na ambasádu přichází jeden z mála kinshaských krajanů, podnikatel Dalibor. V prosinci si bral Konžanku. Ale až doteď trvalo, než si novomanželé vyběhali všechny doklady potřebné k tomu, abych se ženichem mohl sepsat Zápis o uzavření manželství, který se musí poslat na zvláštní matriku do Brna. Mladá paní má už i cestovní pas na nové příjmení. Nepřechýlené, takže to bude o papír víc: vyplním za ni, protože ještě neumí česky, celou Žádost o zápis příjmení ve formě, která neodpovídá pravidlům české mluvnice dle ustanovení § 69, odst. 2, zákona 301/2000 v posledním znění. Uf.

Končím a je dávno tma. Od večeře zbyla sklenka piva, nejlepší šláftruňk. V Kongu je dobré pivo, belgická tradice se nezapře.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].