Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Alibismus české vzdělanosti

Je to sotva měsíc, co významný maďarský politolog László Lengyel napsal: „Čechy strhává dolů fakt, že spotřebovali své výhody plynoucí z rozdělení státu, a to, že unavená a zkorumpovaná posthavlovská, postklausovská elita ztratila orientaci.“

Co se skrývá za odmítnutím Univerzity Karlovy udělit čestný doktorát Adamu Michnikovi.

Je to sotva měsíc, co významný maďarský politolog László Lengyel napsal: „Čechy strhává dolů fakt, že spotřebovali své výhody plynoucí z rozdělení státu, a to, že unavená a zkorumpovaná posthavlovská, postklausovská elita ztratila orientaci.“ Citát je z jeho předmluvy k maďarskému vydání knihy esejů Adama Michnika.

Jedním ze smutných důkazů, že Lengyel má pravdu, je čerstvá zpráva, že Univerzita Karlova zamítla návrh její filozofické fakulty udělit čestný doktorát světoznámému Polákovi Adamu Michnikovi.

Nemusíme Michnika litovat – má několik čestných doktorátů ze slavných amerických univerzit a nepotřebuje rozšiřovat sbírku. Litovat bychom ale měli stavu Karlovy univerzity, jejíž elita „ztratila orientaci“. Anebo se naopak orientuje až příliš dobře?

Přepíšeme dějiny?

Státy střední Evropy procházejí obdobím hodnotového bloudění, které se projevuje v každé zemi různě, ale všude je provázeno podezřením, ne-li přímo vášnivým odporem vůči generaci tehdejších intelektuálů z disentu, kteří v roce 1989 určili způsob, jak bez násilí přejít od komunismu k demokracii. Začínají se přepisovat dějiny posledních dvaceti let. Polsko je jasným příkladem, i když tam už jde o mnohem víc než jen o výklad nedávné minulosti. Popřením jejího étosu chce vláda bratří Kaczyńských změnit charakter liberálního státu a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].