Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Olympiáda v zadluženém městě

Pražští radní odklepli investici ve zdejších podmínkách nevídanou. Sto třicet miliard přímých a skoro půl bilionu nepřímých výdajů by mělo spolknout pořádání letních olympijských her.

Jak vypadá hospodaření města, které chce pořádat nejdražší slavnost planety.

Pražští radní odklepli investici ve zdejších podmínkách nevídanou. Sto třicet miliard přímých a skoro půl bilionu nepřímých výdajů by mělo spolknout pořádání letních olympijských her. Euforie pražských zastupitelů je zatím jen na papíře, už teď má ale jeden pořádný háček. Zatím vůbec není jasné, kdo by tuhle astronomickou částku zaplatil. Účast vlády je nejistá, a tak největší podíl zřejmě připadne na rozpočet hlavního města. Na úplný začátek tedy vzniká otázka, jak na tom vlastně dnes pražské finance jsou.

Osm let ve schodku

Hlavní město hospodaří s ročním rozpočtem čtyřicet miliard, z nichž asi čtvrtina jde na investice. Vedle toho má dnes Praha 33 miliard dluhů, které začaly narůstat od konce devadesátých let. Propad do té doby vyrovnaného rozpočtu si postupně vyžádalo několik mamutích investic, ať už prodlužování metra, vodohospodářské projekty nebo stavba tunelu Mrázovka na vnitřním městském okruhu.

Je takový dluh pro Prahu hodně, nebo málo? A jakou dnes mají hospodáři z pražského magistrátu vůbec pověst? Ekonomové se jasnějšímu hodnocení vyhýbají a spíš odkazují na tradiční ekonomické ukazatele – zájem o dluhopisy a rating. „S pověstí neschopných hospodářů by o dluhopisy města nebyl zájem, Praha ale s odbytem zatím neměla problém,“ říká analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Těchto „dokladů důvěry“ už přitom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].