Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Smolařský život on-line

Helena Třeštíková se v Marcele ocitla na tenké hraně mezi dokumentem a manipulací.

Helena Třeštíková se v Marcele ocitla na tenké hraně mezi dokumentem a manipulací.

Čerstvý počin režisérky Heleny Třeštíkové Marcela je po snímcích Český sen nebo Ženy proměny dokladem nového trendu uvádět v naší běžné filmové distribuci dlouhometrážní dokumentární filmy. Marcela je postava z televizního cyklu Manželské etudy, režisérčina letitého časosběrného dokumentu o šesti manželských párech, který uvedla minulý rok ČT 2 s masivním diváckým ohlasem. Největší pozornost vzbudil svým tragickým vyústěním – smrtí hrdinčiny dcery – právě Marcelin příběh. Až do té míry, že vznikla spontánní finanční sbírka na její podporu.

Třeštíková tuto situaci pochopila jako něco mimořádně silného, jako ideální námět pro svůj další film. Její dosavadní, vesměs sociologicky distancované či vlídné pozorování Marcelina smolařského života tak nabralo dramatický obrat.

Zvláštní houževnatost

V Manželských etudách je divácký dojem z Marcelina tragického osudového zvratu skutečně mocný. Je nám jasné, že pro tuto ženu, která žije svůj – dá se říci okrajový a bezvýznamný – život, napojený jen na minimální finanční a citové zdroje, může být tato rána takřka k nepřežití. Vždyť s dcerou Ivanou tvořily pevný symbiotický svazek, v němž se vzájemně držely a podporovaly – jak v určité elementární pohodě, tak v pasivní a ublíženecké životní strategii. Z drobných náznaků bylo ale cítit, že Marcela i tuto ztrátu překoná. Nejen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].