Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Přiznej se, Poláku

Polští novináři vedou mezi sebou válku. Sice jen mediální, o to však vášnivější.

Fotografie: Nepřítel číslo 1 – Adam Michnik. - Autor: Gazeta Wyborcza • Autor: Respekt
Fotografie: Nepřítel číslo 1 – Adam Michnik. - Autor: Gazeta Wyborcza • Autor: Respekt

Polští novináři vedou mezi sebou válku. Sice jen mediální, o to však vášnivější. Příčinou střetu je nový lustrační zákon. Jeho odpůrci podezřívají vládu, že chce zlikvidovat nezávislá média, zastánci zákona mluví o právu čtenářů, posluchačů či diváků vědět, zda můžou důvěřovat těm, co k nim promlouvají a ovlivňují jejich názory. A hluboce rozštěpená je i polská společnost, která se dělí na nesmiřitelné zastánce a odpůrce bratří Kaczyńských po půldruhém roce jejich vlády.

Zákon začal platit minulý týden a vztahuje se kromě jiných osob také na všechny novináře, členy vedení vydavatelství i vlastníky médií, ať už jsou soukromá či veřejnoprávní. Každý novinář má od 15. března nanejvýš dva měsíce na to, aby pravdivě informoval o své případné spolupráci s komunistickou tajnou policií. Pokud se přizná, že byl agentem StB, kromě veřejné ostudy se mu nic nestane. Pokud to ale zatají a bude Institutem paměti národa usvědčen z „lustrační lži”, nesmí deset let pracovat ve svém oboru. A když prohlášení nepodá, je automaticky považován za lháře a potrestán.

Nutno ovšem říci, že nikdo dnes v Polsku přesně neví, jak si chce stát vynutit poslušnost médií, která se mu vzepřou a svým „lustračním lhářům” či těm, kteří odmítnou vyplnit formulář, nadále umožní publikovat. Jak skončí vydavatel, který odmítne zákon respektovat? Bude vyškrtnut z obchodního rejstříku? Odpověď zatím nikdo nezná.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].